Mahkumlara Af İçin Yeni Gelişme: 2 Seçenek Var

Mahkumlara af ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Erdoğan 'ın kurmayları mahkumlara af ile ilgili iki iddiayı ortaya attı.

Mahkumlara Af İçin Yeni Gelişme: 2 Seçenek Var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan mahkumlara af ile ilgili yeni karar.

Erdoğan'ın "Arkadaşlarımızdan içeriğin maşeri vicdana uygun hale getirilmesi için bir çalışma başlatmalarını istedim"  bu açıklamasının ardından  hukukçular ve Adalet Bakanlığı'nın doğrudan af niteliği taşımayacak. Bu şekilde TBMM 'de nitelikli çoğunluk gerektirmeyecek şekilde bazı suçlarda ceza infaz oranlarının indirilmesi ve denetimli serbestlik süresinin artırılması gibi formüller üzerinde durduğu da belirtildi.

İKİ FARKLI GÖRÜŞ VAR

Milliyet'te yer alan haberde Erdoğan 'ın kurmaylarının iki görüşü var. Kurmaylar, Milliyet 'ie yaptıkları açıklamada, Erdoğan'ın, "kişilere karşı işlenen suçları devlet affedemez" vurgusuna dikkat çekildi. "AK Parti iktidarda olduğu sürece Cumhurbaşkanımızın ve partimizin bu ilkesel tutumuna aykırı bir af yasası bu Meclis'ten geçmez" tezini savunuyor.

AFFETMEZ

Geçtiğimiz yıllarda önemli günlerde af yasalarının çıkarıldığını belirten AK Partili kurmaylar, hem Türkiye'nin 100. kuruluş yıldönümü, hem de erkene alınmaması halinde Cumhurbaşkanlığı ile TBMM seçimlerinin yenilenmesine denk düşen 2023'te bir genel af düzenlemesinin çıkma olasılığının bulunduğuna dikkatler çekiyor.

YILDÖNÜMDE AF

7 oCAK 1922'de çıkan ve dört maddeden oluşan af yasasında cezaların üçte ikisini tamamlayanların cezaları affedildi.

26 Ekim 1933 yılında yine bir genel af yasası çıktı. Çıkan yasa ile 5 yılı geçmeyen bağlayıcı cezalara takibat yapılması, 3 yılı geçenlerin de cezaların affına ilişkin af geldi. 

Bülent Ecevit'in başında bulunduğu CHP-MSP hükümeti döneminde cumhuriyetin 50. Yılı nedeniyle de genel bir af çıkarıldı. Bu af kapsamında 23 bin kişi ceza evlerinden salıverildi.

'Rahşan Affı'yla 23 Nisan 1999'dan önce işlenen suçları kapsayan düzenleme ile ilk etapta cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü tahliye oldu. Daha sonra AYM'nin verdiği iptal kararlarıyla yasanın kapsamının genişlemesi sonucu cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu.

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Facebook grubumuza katılmak ve diğer adaylarla bilgi alış verişi yapmak için >>>>TIKLAYIN

Kamubulteni.com | Ankara