KPSS Şartsız 10 Bin PÖH Alımı İçin Son Dakika Açıklaması Geldi

KPSS şartı olmadan yapılan 10 bin özel harekat polisi için karar verildi. AYM tarafından verilen kararda PÖH alımında KPSS şartının olmaması yasaya uygun görüldü. İşte o karar.

KPSS Şartsız 10 Bin PÖH Alımı İçin Son Dakika Açıklaması Geldi

KPSS 'siz PÖH alımı uygun bulundu.

OHAL kapsamında yayımlanan KHK kapsamında en az lise mezunu adaylar arasından 10 bin özel harekat polisi alımı olmuştu. PÖH alımında KPSS şartının aranmaması meselesi ise Anayasa Mahkemesi 'ne taşındı.

Söz konusu itirazda şu ifadelere yer verildi:

"Dava dilekçesinde özetle; dava konusu kuralla özel harekat birimine alınacaklar için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartının aranmamasmın öngörüldüğü, bu durumun hiçbir objektif liyakat ölçütünün kullanılmaması sonucunu doğuracağı ve objektif ölçütleri dışlayan, siyasi, şahsi ilişkilerin etkili olduğu keyfi tercih ve uygulamalara neden olabileceği belirtilerek kuralın Anayasa'nm 2. maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür."

Hak ihlali nedeni ise şu şekilde özetlendi:

"Dava konusu kuralda öngörülen düzenleme, özel harekat biriminde istihdam edilecek adayların tümü için geçerli, soyut ve genel hüküm niteliğindedir. Bunun yanı sıra kanun koyucu kural ile terörle mücadelede etkinliği artırmayı hedeflediğini kuralın gerekçesinde "...terörle mücadelede etkinliği artırmak amacıyla, en az lise ve dengi okul mezunu, yirmisekiz yaşından gün almamış ve askerlik hizmetini tamamlamış isteklilerin fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitimi merkezlerine alınması düzenlenmektedir" demek suretiyle ortaya koymuştur. Dolayısıyla kuralın kamu yararı amacı dışında bir amaçla getirildiği söylenemez."

DAVA SONUCU

Söz konusu davanın sonucu ise şu şekilde;

"Belirli yaş ve eğitim koşulunu taşıyanlar, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarında başarılı olmaları halinde kural uyarınca KPSS şartı aranmaksızın polis meslek eğitim merkezlerine alınabileceklerdir. Polis meslek eğitim merkezlerine alınan kişiler, öğrenci statüsünde olup bunların kamu görevlisi olarak kabul edilmeleri mümkün değildir. Bu kişilerin polis memuru olarak atanmaları, polis meslek eğitim merkezindeki eğitimlerini başarıyla tamamlamalarına bağlı olduğundan atandıkları tarih itibarıyla kamu görevlisi statüsünü kazanmaları söz konusu olacaktır. Kural kapsamındaki kişilerin kamu görevlisi olmadığı ve özel harekat biriminde görevli polislerce icra edilen görevin özelliği dikkate alındığında, bu birimde görev yapacaklara ilişkin olarak polis memurluğuna atanma öncesi dönem bakımından getirilen kuralla özel harekat birimince yerine getirilen görevin gerektirdiği niteliklere uygun öğrenci alınmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır. Söz konusu görevin niteliklerinin gözönünde bulundurulduğu anlaşılan kurala göre ancak belirli bir eğitim koşulunu sağlayanların bu kapsamda başvuru yapabileceği, başvuran kişilerin de bilgi ve liyakatlerinin kuralın öngördüğü fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarıyla değerlendirilmesinin mümkün kılındığı gözetildiğinde kuralın keyfi tercih ve uygulamalara yol açtığı söylenemez. Bu yönüyle daha sonra özel harekat biriminde istihdam edilmek üzere öğrenci statüsü ile polis meslek eğitim merkezine alınacak kişilerin belirlenmesinde KPSS koşulu aranmamasında adalet ve hakkaniyet ölçütlerine aykırı düşen bir yön bulunmamaktadır." 

KPSS 'SİZ PÖH ALIMI YASAYA UYGUN

69. Açıklanan nedenlerle kural Anayasa'nm 2. maddesine aykırı değildir. İptal talebinin reddi gerekir.

KPSS 'SİZ PÖH ALIMINI UYGUN BULMAYANLAR

Haşan Tahsin GÖKCAN, Serdar ÖZGÜLDÜR ve Recep KÖMÜRCÜ bu görüşe katılmamışlardır.

Kadın-erkek diğer PÖH adayları bu sayfada >>> TIKLA KATIL