İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Gümrük Çalışanlarının Sesi Oldu

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM Genel Kurulu'nda gümrük çalışanlarının sorunlarına ilişkin çözüm çağrısında bulundu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Gümrük Çalışanlarının Sesi Oldu

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri yapılan Gümrük Kanunu'nda değişiklik yapmak üzere getirilen yasa tasarısı üzerine söz alan Yokuş konuşmasına, "Sizlere öncelikle, gümrüklerde görev yapmış, İnsan Kaynakları Başkanlığı yapmış bir çalışanın şu sözünü anlatarak başlamak istiyorum. Diyor ki bu İnsan Kaynakları Başkanlığı yapmış kardeşimiz: "Gümrük teşkilatındaki yönetim tarzı personelin kalbine ve ruhuna önem verecek, üretici niteliğini gözeten ve bunu yükseltmeye çalışan nitelikte değildir." Bu önemli tespit üzerinden konuşmamı sürdürmek istiyorum." ifadeleriyle başladı. 20 bine yakın gümrük çalışanının bu mevzuatı uygulamaya başlayacağını fakat bu yasayla ilgili dernekler, sendikalar, kurumlarına herhangi bir soru sorulmadığını , görüş alınmadığını, gümrük çalışanlarının sorunlarıyla ilgili fikir alışverişi yapılmadan yapılacak düzenlemenin ciddiyetten uzak olduğunu söyledi. İYİ Parti Konya Milletvekili daha sonra konuşmasına şu şekilde devam etti: 

Bilinmelidir ki gümrüklerde görev yapan çalışanlar mutsuzdur, hak ettiğini alamamaktadır, çalışanlar huzursuzdur ve mutsuzdur. Çalışanları huzursuz ve mutsuz olan bir kurumun nitelikli hizmet vermesi mümkün değildir. Hepimiz biliyoruz ki gümrükler bir devletin dışa açılan yüzüdür. Gümrüklerde yaşanan her olumsuzluk ülkemizin imajını olumsuz etkiler.

Değerli milletvekilleri -burada da ifade edildi- dış ticaret hacmimizin yıllık 400 milyar dolara yaklaştığı bir süreçte bütün gümrükleme işlemleri bu 20 bin çalışanın sırtından geçmektedir. On yedi yıllık AK PARTİ iktidarında maalesef gümrük çalışanları mevcut haklarından geriye götürülmüştür. Düşünebiliyor musunuz, kendileri gümrüklemeye giderler ve gümrüklemeye gittikleri işlemi yaptıktan sonra ilgili firmalar gümrük adına para yatırırlar Gümrük Bakanlığına. Bu paralar normal şartlarda eskiden bütün personele dağıtılırdı, sonra AK PARTİ iktidarımız -sağ olsun- "Memurlara fazla gelir bu paralar." dediler, yüzde 50'sini hazineye aktardılar gelirlerin. Ve böyle olunca gümrük çalışanları maalesef ekonomik olarak daha da geriye götürüldüler.

Şimdi, gümrük çalışanları dendiği zaman hiç kimse normal devlet memuru gibi düşünmesin. Bu kardeşlerimiz haftalık altmış üç saat çalışanlarımız, 7/24 saat kapılarda görev yapanlarımızdır bunlar. Bu insanlar gece gündüz çalışmanın karşılığında da hakkını alamayanlardır. Bugün gümrük kapılarımızın teknik donanım eksikliği vardır. Mobil X cihazlarımızın bir kısmı yoktur. Bazı yerlerde yerleşik X cihazlarının alternatifi de yoktur. Bunu niye söylüyorum? Eğer bir gümrük kapısında bu X cihazı arızalandığı zaman alternatifi, yedeği olmadığı için gümrük kapılarında yığılmalar hem vatandaşımızın hizmeti aksıyor hem çalışanlarımızın psikolojileri de böylelikle bozuluyor.

Değerli milletvekilleri, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki gümrük kapılarında terör ve kaçakçı tacizleri geçtiğimiz yıllarda onlarca gümrük çalışanımızı perişan etmişti. PKK terör örgütü 2015 yılında -bildiğiniz gibi- gümrük çalışanlarımıza dadanmış, bu kardeşlerimizi kaçırmış ve Habur Gümrük Kapısı başta olmak üzere zaman zaman gümrük çalışanları toplu saldırılara uğramıştı. Birçok gümrük kapımızın olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, ne yazıktır ki o gümrük kapılarının ilçelerinde, çalışan halk için gümrük kapıları bir gelir kapısı oluşturmuş.

Ancak bu gelir kapısı oluşma şeklini ortadan kaldıracak bir organizasyon Bakanlık tarafından yapılmamış. Özellikle nöbet değişim saatlerine denk getirilen girişler nedeniyle kaçakçılık almış başını gitmiş ve kaçakçıları yakalayan memurlar maalesef zaman zaman cezalandırılmışlardır. Sebebi ne? Bölgedeki etkin etnik yapının birileri tarafından olağanüstü kullanılmasından dolayı.

Gümrük kapılarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da lojman eksikliğimiz vardır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya giden memurlarımızın büyük bölümü ailelerini götürememektedir ama Ticaret Bakanlığımız -yeni adıyla- bu bölgelerimizle ilgili, burada çalışanlara ne ekonomik katkı sağlıyor ne de 5 bölgeli sistemi 3'e indirip bu bölgelerde daha az sürelerde kalarak ya da çalışanları teşvik ederek huzurlu, güvenli bir hizmet sunmalarını sağlıyorlar.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA