İlber Hoca İsmet İnönü'nün ABD Bayraklı Fotoğrafını Anlattı

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı bir programda son günlerin tartışmalı konusu olan İsmet İnönü 'nün ABD bayraklı fotoğrafını yorumladı.

İlber Hoca İsmet İnönü'nün ABD Bayraklı Fotoğrafını Anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Kızılcahamam 'da yaptığı konuşmada İsmet İnönü ile ilgili bir fotoğraf gösterdi ve İnönü 'nün ABD bayrağı ile bu fotoğrafı çektirdiğini söyleyerek CHP'yi eleştirdi. 

Bu fotoğrafı gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk IMF anlaşmasının altında darbe yönetiminin başı Cemal Gürsel'in, onu takip eden 4 anlaşmanın altında da devrin CHP Genel Başkanı İnönü'nün imzası vardır."  dedi. Bu sözleri söyleyen Erdoğan, İsmet İnönü 'nün o fotoğrafını göstererek, "İşte görüyorsunuz, elindeki bayrak dikkat edin Türk bayrağı değil. Elindeki bayrak Amerika. Bu da İnönü. Bunların geçmişi hep böyle" ifadelerini kullandı.

Erdoğan 'ın başlattığı bayrak tartışması sonrası, başta İnönü'nün torunu eski CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan olmak üzere çok sayıda CHP'linin tepkisine neden oldu. 

Önceki gün RS FM 'de yayımlanan Yavuz Oğhan 'dan Bidebunudinle adlı programa konuk olan ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın açıklamalarıyla başlayan bayrak tartışmasını yorumladı ve önemli değerlendirmelerde bulundu.

ORADAYDIM

Söz konusu fotoğrafın, ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson 'ın o dönem Türkiye'ye geldiği zaman çekildiğini söyleyen Ortaylı, "Ben o gün oradaydım. Fotoğraftaki İş Bankası'dır. Ankara Ulus'tadır. Ben çok iyi hatırlıyorum Kennedy 'nin yardımcısı Johnson 'ın Ankara ziyaretiydi. 63 Kasımıydı. İsmet Paşa Başbakan'dı ve o yüzden o karşıladı. Orada büyük bir kalabalık vardı." ifadelerini kullandı.

KARŞILAŞAM İKİ BAYRAKLA YAPILIR

"Ankara misafir ağırlamaktan çok hoşlanıyordu. Johnson'dan önce Eisenhower gelmişti. Caddeler yıkılmıştı. Johnson geldiğinde oradaydım. Kalabalık daha çok İsmet Paşa'yı alkışlıyordu. Tabii ki elinde bayrak vardı herkesin olduğu gibi. Bu birinci resimde iyi görünmüyor ikincisinde kaldırmış. Ankara protokolünde karşılama 2 bayrakla yapılır." diyerek sözlerini sürdüren Ortaylı, "İnönü gereken bayrağı tutar boşverin onu tartışmayalım. Bu kimseyi Amerikancı yapmaz. Biz de çok bayrak tuttuk ama bu beni de Amerikancı yapmadı." dedi.

NECİ OLMAK LAZIMSA OCU OLMUŞTUR

Ortaylı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"İnönü niye Amerikancı olsun. İnönü hiçbir şeyci değildi. Neci olmak lazımsa ocu olmuş bir adamdır. Ne Almancı oldu ne Rusçu oldu. Paşanın bütün unsurlara karşı da şüphesi vardır."

Kamubulteni.com  | Ankara