İçişleri Bakanı Soylu, Budapeşte Süreci Konferansında Konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansında konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Budapeşte Süreci Konferansında Konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansında konuştu. Konuşmasına konferansa katılım gösteren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, konuk ülke İçişleri Bakanları ve STK'lara teşekkür ederek başlayan Soylu , dünyadaki göç artışına dikkat çekti. Soylu, "Bizleri bir araya getiren, 21. yüzyılın en büyük dramına bu salonda toplanan bizler sebep olmadık. Buna rağmen bu trajediye dair bir sorumluluk hissetmek, insanlık adına umutlanmamız için yeterli bir sebeptir. Dünyadaki göçmen sayısının büyüklüğü, artış sayısının yüksekliği, göç yollarında hayatını kaybedenlerin fazlalığı bir şekilde vicdanımıza ve günlük hayatımıza temas etmektedir. " ifadelerini kullandı.

Konferans neticesinde önemli somut adımlar atılabileceği inancını koruduklarını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dünyada önemli sayıda insanın, STK'nın ve uluslararası kuruluşun önemli gayretleri söz konusudur. Üzülerek ifade etmeliyim ki, dünya bunların çok daha iyisini yapabilirdi. Bu konferans inanıyorum ki, göç konusunda farkındalık ve somut çıktılar üretecektir. Birbirimize merhameti ve vicdanı öğretebilir miyiz, bilmiyorum. Ama hepimiz birbirimize biraz daha merhamet ve vicdan öğretmeye çalışmak zorundayız. " dedi.

Göçmenler konusunda dünyada yanlış algıların oluştuğunu, kimsenin kimsenin işini almadığını, belirten İçişleri Bakanı, "Göçün en zor kısmı, iki ayrı kültürün birbiriyle kaynaşmaya çalışmasıdır. Göçmen karşıtlığının temelinde de bu yatmaktadır. Şu anda bulunduğumuz yer tam boğazın karşısında gördüğünüz topraklar, yani anadolu bu medeniyetin beşiğidir. Anadolu birliktelik medeniyetidir. Elbetteki göç, sadece duygu ve güzel sözlerle yönetilmez. Kendine ait bir bilgisi, litarütürü, mevzuat adımları ve ihtiyaç duyduğu maddi kaynaklar söz konusudur." dedi.