Erdoğan'dan ABD'ye Rest: İran'ın Yanındayız

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı son dakika açıklamasında, yaptırımlara karşı İran 'ın yanında, ABD'nin karşısında olduklarını dile getirdi.

Erdoğan'dan ABD'ye Rest: İran'ın Yanındayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından İranlı mevkidaşı ile bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"4 Ekim 2017'de İran'ı ziyaret etmiş, 4. Konsey toplantısını İranlı kardeşlerimin ev sahipliğinde gerçekleştirmiştik. İran'ın yaptırımlarla baskı altına alınmaya çalışıldığı dönemde bu ziyaretin farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum.

Değerli kardeşim Ruhani ikili ilişkilerimizi ele aldık. İkili ticaret hacmimiz 2017'de 11 milyar dolar, 2018 Ekim itibariyle ne yazık ki 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. 30 milyar hedefine ulaşmak için çok daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum.

Son dönemde ilgili güvenlik kurumlarımız arasında temasların artmasından da memnunuz.

Ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmanın sona erdirilmesi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok önemli adımlar vardır.

Bu işbirliğinin müspet sonuçlarını Rusya Federasyonunun katılımıyla oluşturulan Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz

İran'ın plan kapsamındaki taahhütlerini, yerine getirdiği Uluslararası atom Ajansı tarafından teyit edilmişti.

ABD'NİN KARŞISINDAYIM

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararını bölge güvenliğini tehlikeye attığını bir kez daha vurgulamak isterim Bu dönemde kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz.

RUHANİ'NİN AÇIKLAMASINDAN SATIRBAŞLARI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın ardından konuştu ve şu ifadeleri kullandı:

"İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin kalkınması için iyi bir toplantı yaptık. İki ülkenin arasındaki işbirliği konuları, bölgesel, uluslararası konuları ele aldık, olumlu konular konuştuk.

İki ülke ilişkilerinin temeli, ortak çıkarlar, barış, kalkınma ve bölgenin kalkınması üzerine kurulmuştur. Hiçbir üçüncü ülke bu komşuluk, kardeşlik ve samimi ilişkimizi bozamaz.

ABD'nin uyguladığı tek taraflı, zalimce ambargoların karşısındaki kesin ve açık tutumları karşısında teşekkür ediyorum. ABD'nin İran aleyhine uyguladığı bu eylem terörist bir eylemdir, çünkü diğer ülkeleri korkutuyor."

Kamubulteni.com  | Ankara