Emeklilikte Yaşa Takılanlar Teklifiyle İlgili Flaş Gelişme

İYİ Partili Metin Ergun'un TBMM Genel Kurulu'na gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar teklifi, AK Partili ve MHP'li Milletvekillerinin red oylarıyla reddedildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Teklifiyle İlgili Flaş Gelişme

Konuyla İlgili TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Metin Ergun, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin erken emeklilik hakkı getirmediğini, sadece daha önce hakları elinden alınan kişilerin mağduriyetlerinin giderildiğini söyledi.

Ergun, "Bu teklif bir erken emeklilik hakkı getirmiyor. Sadece, işe başladıkları tarihte kanunun vermiş olduğu haklarla ve gerekli primlerini ödeyerek emekli olmayı hak eden vatandaşlarımızın emeklilik haklarını sağlayacak yani bir hak iadesidir, fazla bir şey değildir. Milletin temsilcileri olarak bizler bu vatandaşlarımıza emeklerinin karşılığı olan yasal haklarını iade edelim, edelim ki adaleti tesis edelim; nasırlı ellerin hakkı karşısında pas tutmuş vicdanlar olmayalım; hak vermenin, adaleti sağlamanın maliyet hesabını yapmayalım. Toplumsal bir kangren hâline gelmiş olan emeklilikte yaşa takılanlar sorununu başta Sayın Genel Başkanımız olmak üzere İYİ PARTİ olarak her vesileyle defalarca dile getirdik, sadece tespitte bulunmadık, çözüm yolları da sunduk, kanun teklifi verdik, ilgili bakanlığa yazılı soru önergeleri sunduk, Meclis araştırma önergesi verdik; kanun teklifimiz gündeme alınmadı, yazılı soru önergelerimize cevap verilmedi, araştırma önergemiz reddedildi. Bizim bu gayretlerimizle özellikle de araştırma önergemizle ilgili olarak kamuoyuna "İYİ PARTİmeseleyi sulandırıyor, araştırılacak bir şey yok. Meclis araştırma komisyonu kurulursa bir yıllık zaman kaybına yol açacak. Bunun yerine ivedilikle kanun çıkmalı." denilmiş idi değişik siyasi partiler tarafından. Önergemize destek vermeyen partilerin bahaneleri, gerekçeleri bu idi. Mademki gerekçe bu idi yani bilinen mesele olduğu için araştırılacak bir şey yoktu, Meclis araştırması bir yıl kaybettirecekti, kanun çıkması lazımdı işte size kanun teklifi, buyurun destek verin. Hep beraber iktidarıyla muhalefetiyle teklife olumlu oy verelim ve bu mağduriyeti birlikte ortadan kaldıralım, destek verin, birlikte çözelim. Kanun teklifimize destek olmazsanız o zaman siz getirin ve bilin ki İYİ PARTİ Grubu olarak biz meseleye siyasi bakmayacağız, başka partilerin gündeminin peşine takılma olarak görmeyeceğiz ve sizden gelen teklife olumlu oy kullanacağız." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'nin gündemininin milletin gündemi olduğunu, bu teklifle ilgili milletvekillerinin olumlu oy kullanmasını beklediğini söyleyen Ergun, "İYİ PARTİ'nin tek bir gündemi vardır, o da milletin gündemidir. Biz gelen teklifin kimden geldiğine değil, ne getirdiğine bakarız. Milletin faydasına olduğuna inanırsak da teklifi getiren adresin kimliğine değil, millet için faydasına bakar ve ona göre oy kullanırız. 24 Haziran seçim beyannamelerinde "EYT'linin sorunlarını çözeceğiz." diye vaatte bulunanlara ve bunları boy boy afişlere bastıranlara sesleniyorum: İşte size fırsat, buyurun birlikte çözelim, böylece siz de sözünüzü tutmuş olursunuz." şeklinde konuştu.

MHP'Lİ AKÇAY: KANUN ÇIKARMAK ÇOK CİDDİ BİR İŞTİR

MHP'li Erkan Akçay ise EYT Düzenlemesiyle ilgili, "Kanun çıkarmak çok ciddi bir iştir, çalakalem hazırlanan kanun teklifleri kaş yapayım derken bazen de göz çıkartır. Bu, biraz evvel kürsüde konuşması yapılan kanun teklifinin üç önemli -hem mahiyet itibarıyla hem de teknik itibarıyla- hatası ve kusuru vardır. Öncelikle, bu kanun teklifinin faraza yasalaşması durumunda bugün prim gün sayısını doldurup da yaş şartını dolduramayanlar emekli olacak. Kanun teklifinin yasalaşmasından bir gün sonra prim gün sayısını dolduranlar emekli olamamaktadır bu kanun teklifine göre. Dolayısıyla bu kanun teklifinin yasalaşması durumunda başka yeni mağduriyetler yaşanacaktır." dedi. MHP'nin daha sonra eyt düzenlermesini getireceğini söyleyen Akçay, "Milliyetçi Hareket Partisinin kanun teklifi daha farklı, daha derli toplu bir şekilde inşallah önümüzdeki zaman dilimi içerisinde gündeme geldiğinde de hep birlikte Mecliste uzlaşma hâlinde çıkaracağız." şeklinde konuştu.