Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim Amacımız Suriye'de Toprak Bütünlüğü

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında, Rusya'da S-400 alımına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim Amacımız Suriye'de Toprak Bütünlüğü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim Amacımız Suriye'de Toprak Bütünlüğü

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında, Rusya'da S-400 alımına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"EGEMENLİĞİ KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNE AİT İKİ ÜLKEYİZ"

Erdoğan, 'Bizler egemenliği kayıtsız şartsız milletine ait iki ülkeyiz. Egemenlik haklarımız üzerinde birilerinin tasarrufta bulunmasına asla fırsat vermeyiz veremeyiz. O zaman millet, devlet olamayız. Bizim bağımsız bir devlet olmamızın altında bu yatmaktadır. Attığımız adımlarda aldığımız kararlarda bu incelik vardır. Üçüncü taraflar atacakları adımları bize sorarak atmıyorlar. Biz de dolayısıyla atacağımız adımların önce kendi içimizde değerlendirmelerini yaparız ondan sonra da adımlarımızı atarız. Biz şuana kadar özellikle gerek Rusya ile attığımız adımlarda bu inceliklere bakarak bu adımlarımızı atıyoruz ve bundan sonra da bu şekilde atacağız. S-400 konusunda yol haritamızı zaten belirlemişiz, çizmişiz, adımlarımızı atmışız. Her şey bitmiş, şimdi bizden kalkıp da bundan sonra gel 'buradan vazgeç' gibi tavsiyelerde bulunanlar demek ki bizi de tanımıyor olacaklar. Biz bu konu ile ilgili olarak bir şeyin akdini, sözleşmesini yapmışsak bu iş bitmiştir. Ona göre yolumuza devam edeceğiz. Bu bizim egemenlik hakkımızdır. Bundan vazgeçmemizi kimse bizden isteyemez' ifadelerini kullandı.

"300 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ, BU RAKAM DAHA İLERİ SEVİYELERE GELEBİLİR"

Suriye'de terörle mücadele konusuna da değinen Cumhurbaşkanı, atılan adımlar neticesinde 300 bini aşkın Suriyeli'nin ülkesine döndüğünü vurgulayarak, 'Burada ilan edilmiş bir yol haritası vardı. Bu yol haritası 90 gün ilan edilmişken şimdi 9 ay oldu. Rusya ve Türkiye'nin dayanışması çok önemli. Oradaki bir terör koridorunun aşılmış olması yıkılmış olması çok önemlidir. Ama bunun da ötesinde Suriye'nin toprak bütünlüğü önem arz etmektedir. Bu toprak bütünlüğünün tesis edilmesi için bu dayanışmanın sürdürülmesi gerekmektedir. Hala tabi Fırat'ın doğusu bu tehdidi taşımaktadır. Burada da tabi en önemli adım Astana sürecidir. Yine burada baş aktörler olarak Rusya, Türkiye ve İran olarak dayanışmamız devam ediyor. Bu sürecin içerisine Ürdün baştan itibaren vardı. Buna şimdi bazı ülkelerin de katılabileceği istikametinde aramızda bugün görüşmeleri de yaptık. Cenevre'yi dışlamak gibi bir şey söz konusu değil. Fakat bu adımları atmak suretiyle bir an önce neticeye varalım. Burada da halk kendi topraklarına dönebilsin istiyoruz. Buradaki kararlılıkla 300 bini aşkın insan geri dönebildi. Daha kararlı olursak bu rakam çok daha ileri seviyelere gelebilir.' şeklinde konuştu.

"YPG TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR DİYE BAKAMAYIZ"

Bölücü terör örgütü PKK'nın suriye uzantısına ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı, 'YPG bizim için çok açık net terör örgütüdür. Bu terör örgütüyle biz Afrin'de de mücadele ettik. Burada da mücadelemizi sürdüreceğiz. YPG, PKK'nın bir koludur. Bütün belgeler elimizde mevcut. YPG'yi terör örgütü değildir diye bakamayız. Öyle bir şey söz konusu değil.' şeklinde konuştu.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA