Avrupa Ülkeleri Bu Geceden İtibaren Yaz Saati Uygulamasına Geçiyor.

Avrupa Ülkeleri Cumartesiyi Pazara bağlayan gece saat 02.00 da yaz saati uygulamasına geçiyor. Gece saat 02.00 de saatler 1 saat ileri alınıp 03.00 a getirilecek. Peki ülkemizde saatler ileri alınacak mı?Cevabı haberimizde.

Avrupa Ülkeleri Bu Geceden İtibaren Yaz Saati Uygulamasına Geçiyor.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi uygulamasıdır. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınmaktadır. Türkiye’de 1973 yılından 2016 yılına kadar saatlerin yılın belirli dönemlerinde 1 saat ileri alınması uygulaması yapılmaktaydı. Bakanlar Kurulu 2016 yılında almış olduğu kararla 30 Ekim 2016 tarihinden itibaren saatlerin 1 saat geri alınması uygulamasına son vermiş yaz saatini kalıcı hale getirmişti. Bu uygulamaya geçilmesi ile Avrupa ülkeleri ile olan zaman farkı 1 saatten 2 saate İngiltere ile olan zaman farkı 2 saatten 3 saate çıktı. Bu uygulamayla Türkiye’nin saat dilimi ‘’GMT +3’’ diliminde sabitlendi.

Saat diliminin ‘’GMT+3’’ de sabitlenmesi bazı vatandaşların Grandbetting tepkisini çekmişti. Vatandaşlar Güneş doğmadan işyerlerine gittiklerini çocukların da Güneş doğmadan okullarına gitmek zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar saatlerin tekrar geri alınması için imza kampanyaları başlatmış verilen imzaların sayısı 140 bin kişiyi bulmuş ancak hükümet karardan geri adım atmamıştı.

Elektrik Mühendisleri Odası konu ile ilgili olarak yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin elektrik tüketimini artırdığını savunmuş ve 2016 yılının Kasım ayında elektrik tüketiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artarak 22.7 kilovat saat olduğunu duyurmuştu.

Avrupa Ülkeleri Cumartesiyi Pazara bağlayan gece saat 02.00 da yaz saati uygulamasına geçiyor. Gece saat 02.00 de saatler 1 saat ileri alınıp 03.00 a getirilecek. Ülkemiz hâlihazırda yaz saatini kullanmakta olduğundan bu tarihlerde saatlerde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Bu sayede Avrupa ülkeleriyle olan 2 saatlik zaman farkı tekrar 1 saate İngiltere ile olan 3 saatlik zaman farkı tekrar 2 saate düşecek.

Kamubulteni.com KONYA