Araç Sahipleri Dikkat! Yaptırmayana Ceza Yağacak

2019 yıluyla birlikte sadece egzoz muayenesi yaptırmayanlar değil, hileli yöntemlerle muayeneyi geçen araçlara da ceza yağdırılacak.

Araç Sahipleri Dikkat! Yaptırmayana Ceza Yağacak

Bu durum sadece muayenesi olmayan 6.3 milyon aracı değil, diğer araç sahiplerini de ilgilendiriyor.  Milliyet'te yer alan habere göre, 2019 yılıyla birlikte Türkiye'nin tamamında, pek çok farklı alanda çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yeni harekat başlayacak. Çevre kirliliğini önlemek için yeni düzenlemeler içeren hükümet teklifine göre araç sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren bir düzenlemeye de imza atılacak. Karayolunda seyreden motorlu taşıtlar denetlenecek, egzoz muayenesi yaptırmayanlara 1.250 TL, bu sebeple çevreyi kirleten araçlara ise 2.500 TL ceza uygulanacak.

Paylaşılan son istatistiklere göre Türkiye'deki 22 milyon aracın, 6.3 milyonu hala egzos muayenesini yaptırmamış halde. Bu sebeple trafik ve çevre standartlarına aykırı yollarda dolaşılmakta. Bu araçşara, muayane yaptırmaz, üstelik bir de çevrenin kirlenmesine sebep oluyorlarsa, kesilecek toplam ceza tutarının 23.5 milyar lirayı bulması söz konusu. Konuyla ilgili ceza düzenlemesini de barındıran kanun teklifinde, önemli tespitlerde bulunuyor. Egzoz emisyon ölçümlerinde emisyon kontrol sistemi çalışmayan araçlar bu sistemleri ölçm öncesinde düşük bedelle kiralamak suretiyle ölçümlerden geçiyor.

Daha sonra ilgili sistemleri tekrar söküyorlar. 1 ya da 2 senelik ölçüm geçerliliği olan bu taşıtlar, ölçüm geçerlilik tarihine kadar yüksek emisyonlara sebeb vererek trafikte yer alıyor. Egzoz ölçümü yapanlar kontrolü geçemedikleri takdirde idari para cezası alacak. 2019 yılıyla birlikte bu cezaların tutarları enflasyon güncellemesiyle birlikte daha da artacak.