AK Partili Etyemez'den 'İşsizlik' ve 'Asgari Ücret' Açıklaması

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden İşsizlik Sigortası Fonu hakkında verilen HDP grup önerisi üzerine söz aldı.

AK Partili Etyemez'den 'İşsizlik' ve 'Asgari Ücret' Açıklaması

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden İşsizlik Sigortası Fonu hakkında verilen HDP grup önerisi üzerine söz aldı. Burada ekonomideki son durum, işsizlik ve asgari ücret meselelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Etyemez, AK Parti iktidarı döneminde istihdamın 19.6 milyondan 29 milyona çıktığını, 16 yılda yaklaşık 10 milyon ilave istihdam sağlandığını söyledi.

AK PARTİ DÖNEMLERİNDE 10 MİLYON İLAVE İSTİHDAM SAĞLANDI

AK Partili Etyemez, "AK PARTİ iktidarlarımız döneminde istihdamı 19,6 milyondan yaklaşık 29 milyona çıkardık. On altı yılda yaklaşık 10 milyon ilave istihdam sağlayarak istihdamdaki bu başarımızla Avrupa ve tüm dünyaya örnek bir model teşkil edilmiştir. Gelecek dönem için hedefimiz, ülkemizde işsizlik oranlarının daha aşağı seviyelere çekilmesi ve tüm vatandaşlarımızın istihdam ve eğitim imkânlarından azami ölçüde faydalanmasıdır. Bunun için var gücümüzle çalışıyor ve her geçen gün yeni teşvik paketlerini de hayata geçiriyoruz." dedi. İstihdam konusunda yeni projelerin hayata geçirildiğini asgari ücret ve prim desteğinin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini söyleyen Konya Milletvekili, "İstihdamı artırmak için bu doğrultuda, sigorta prim teşvik uygulaması kapsamında 500 ve üzeri çalışanı olan işyerleri için uyguladığımız destek 5 puanlı olarak devam etmektedir. 2019 ve 2020'de ilk defa işe alınacak işçinin asgari ücretinden tüm sigorta ve vergi giderlerini üstleniyoruz. Kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresini on iki aydan on sekiz aya çıkarıyoruz. Bölgesel istihdam teşvikini bir yıl daha uzatıyoruz. 51 il ve 2 ilçede işverenlere sağladığımız 6 puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018'de de dokuz ay olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini on iki ay devam ettireceğiz. Değerli milletvekilleri, çalışanlarımızı hiçbir dönemde enflasyona ezdirmedik, asgari ücretlilerimizi de her dönemde koruduk. En son, asgari ücretlilerimizin ücretlerini geçen yılaoranla yüzde 26,5 artırarak 2.020 TL olmasını sağladık. Bu rakam, geçen yılın enflasyon rakamlarının üzerinde bir artıştır." ifadelerini kullandı.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN 1 MİLYONUN ÜZERİNDE VATANDAŞ FAYDALANDI

İşsizlik fonundaki paranın 127 milyar TL olduğunu söyleyen Etyemez, "Değerli milletvekilleri, 127 milyar TL fon varlığı olan İşsizlik Sigortası Fonu'nun yönetimi, İŞKUR bünyesinde oluşturulan ve fona katkı sunan tüm tarafların temsilinden oluşan Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. İlgili kanunda, fon gelirlerinin belirli oranının istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak maksadıyla kullanılması hükmü yer almaktadır. Toplum Yararına Program'larımız da bu kapsamda, kanuni dayanağıyla, İŞKUR tarafından objektif kriterler ve şeffaf bir anlayışla yürütülmektedir. İşsizlik Sigortası Fonu'muzla, işsizliğin en önemli problemi olan istihdam ve eğitim eşleşmesini gerçekleşmesi için İşbaşı Eğitim Programı'mız, Mesleki Eğitim Program'ımız ve Girişimcilik Eğitim Programı'mızla geçlerimizi eğitiyor, iş hayatına hazırlıyor ve istihdamlarını gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.  

İşbaşı eğitim proıgramlarından 1 milyonun üzerinde vatandaşın faydalandırıldığını belirten AK Partili Etyemez konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: 

Uygulamasına 2009 yılında başlanan ve iş gücünün tecrübe eksiliğini gidermede önemli bir araç olan İşbaşı Eğitim Programı'ndan 2009'dan 2018 yılı sonuna kadar 1 milyon 172 bin 286 kişi yararlanmış, İşbaşı Eğitim Programı'na katılanların yüzde 80'inin de istihdamı devam etmektedir. Mesleki eğitim kurslarından 2003 yılından 2018 yılına kadar 1 milyon 530 bin 481 kişi yararlanmıştır. Girişimcilik Eğitim Programı çerçevesinde de 2005 yılından 2018 yılına kadar 408.546 kişi yararlanmıştır. İşsizlik sigortası ödemesi kapsamında ilk ödemelerin yapıldığı 2002 yılından 2018 yılına kadar 6 milyon 600 bin kişi işsizlik ödeneğine hak kazanmış ve bu kapsamda genel sağlık sigortası ödemeleri dâhil yaklaşık olarak 28,3 milyar TL ödeme yapılmıştır.

Değerli milletvekilleri, istihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 266 bin kişi artarak 29 milyon 63 bin kişi olmuştur.