HDP'li İsimlerden TBMM'de EYT Açıklaması

HDP 'li isimlerden TBMM'de emeklilikte yaşa takılanlar açıklaması geldi. Detaylar ve TBMM tutanaklarından alınan açıklamalar haberimizde.

HDP'li İsimlerden TBMM'de EYT Açıklaması

HDP 'li isimden TBMM'de EYT açıklaması.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, bütçe görüşmeleri sırasında bugün TBMM'de yaptığı açıklamada EYT'lerle ilgili teklif üzerinden sert eleştirilerde bulundu.

Parlamento, yasama denetiminin yapıldığı bir yerdir diyen Toğrul, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Başkanlık rejimiyle Meclisin bu yetkisi elinden alındı. Gensoru verilemiyor, yürütmeden hesap sorulamıyor, denetim mekanizmaları kaldırıldı, muhalefetin konuşma süreleri kısıtlandı. Getirilen kanun teklifleri çoğunlukçu anlayışla demokratik bir tartışma imkânı verilmeden yasalaştırılıyor. Partimizin ve diğer muhalefet partilerinin verdiği işsizlik ve yoksulluk da dâhil olmak üzere tüm araştırma önergeleri çoğunlukçu anlayışla reddediliyor. Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının araştırılması bu Mecliste reddedildi. Bu Meclis sarayın onayı olmadığı için emeklilik bekleyenlerle ilgili yasayı çıkartamadı. Toplumsal sorunların araştırılması, çözüm politikalarının üretilmesi, bu Meclisin asli görevi olmasına rağmen bunun önü kapatılıyor. Bu Mecliste işsizlik nedeniyle bir vatandaş intihar girişiminde bulundu, Meclisin kapısında bir vatandaş kendisini yakmaya kalktı. Vatandaş çözüm bekliyor, çözüm olarak Meclisi görüyor, sesini duyurmaya çalışıyor. Peki, Meclis ne yapıyor? Meclis gözlerini kapatıyor, kulaklarını tıkıyor. Bırakın diğer vatandaşları, bu Meclis, kendi çalışanlarının sorunlarını dahi çözemiyor. Yeni kadroya aldığını iddia ettiği taşeronların aynı işi yapanlarla ilgili maalesef özlük hakları aynı değil. Yardımcı personel sınıfındakilerin özlük hakları düzenlenmiş değil. Meclisteki sözleşmeli personelin kıdem tazminat hakkı yok sayılıyor ama Meclis har vurup harman savurmaya devam ediyor."

DİĞER AÇIKLAMA

Toğrul 'un ardından Garo Paylan, EYT hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bakın, onlarca önerge verdik. “Emeklilikte yaşa takılanlar.” dedik “Gelin bunların sorunlarını çözelim.” dedik. Ne dedi Cumhurbaşkanı Yardımcısı: “Bütçe yok.” Maliye Bakanı dedi ki: “Bütçe yok, imkân yok.” Oysa arkadaşlar, bazı güvenlik kalemlerinden toplumsal barışımızı sağlayarak yapacağımız tasarrufla emeklilikte yaşa takılanların da sorunlarını çözebilirdik ama bu anlamda bu vicdansızlığı gösteren bir bütçeyle karşı karşıyayız."

Kamubulteni.com  | Ankara