EYT Şartları İçin Son Dakika Açıklaması

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada EYT şartları ile ilgili önemli noktalara yer verildi.

EYT Şartları İçin Son Dakika Açıklaması

EYT 'de şartlar için açıklama.

Posta Yazarı Ekrem Sarısu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Vatandaşlardan gelen soruya yanıt veren Sarısu , EYT 'de bazı şartlara değindi.

Sarısu 'ya yönlendirilen soruda bir vatandaş, "1996 yılında sigortam başladı. Ama 20 yıl sigortalı olarak çalıştım. 7 bin 200 gün prim ödemesi yaptım. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının bir yıl içinde çıkacağını varsayarsak, 25 yıl sigortalılık süresini yerine getiremediğimden dolayı yasadan faydalanamayacak mıyım?"

CEVAP

Sarısu , bu soruya şu şekilde yanıt verdi:

8 Eylül 1999 tarihinde yayınlanan ve yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl olarak belirlendi.  Prim ödeme  sayısı ise 5000 gün olarak açıklandı. Bu şartların yanı sıra kadınların 58 yaşında, erkeklerin ise 60 yaşında emekli olabileceği bildirildi. 

8 Eylül 1999 ’da sigortalı olan vatandaşların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak gerçekleştirildi.

Söz konusu değişiklik ile birlikte  8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olan vatandaşlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın , yani sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının birlikte sağlanması emeklilik için kriter olarak alınmaya başladı.

İşte EYT ile 8 Eylül 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi, prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.

Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Önümüzdeki bir yıl içinde EYT yasası çıkarsa, prim dışında 25 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlamamış olacağınızdan, maalesef EYT’den yararlanamazsınız. Ancak sorunuza en doğru cevap çıkacak yasayı gördükten sonra verilebilir.

EYT'liler bu sayfada >> TIKLA KATIL

EYT HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA