Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dikkat: EYT İçin Yeni Model Açıklandı

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşları ilgilendiren bir son dakika açıklaması geldi. İBB Başkan adayı Binali Yıldırım 'ın EYT açıklaması sonrası Aile Bakanlığı uzmanlarından EYT bilgilendirmesi geldi. İşte detaylar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dikkat: EYT İçin Yeni Model Açıklandı

Emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika gelişmesi.

Geçtiiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan , EYT 'lere kapıyı kapatmıştı. Erdoğan 'ın açıklamasının ardındann Binali Yıldırım önceki gün EYT için bakanlığın bir çalışması var dedi. Bu açıklamanın ardından umutlanan emeklilikte yaşa takılanlar, nasıl bir çalışma yapıldığını araştırmaya başladı.

Konu ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Edinilen son dakika bilgilerine göre Binali Yıldırım 'ın, ‘İlgili bakanlığımız çalışma yapıyor.”  dediği EYT istemi için Finlandiya modelinin düşünüldüğü öğrenildi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konu üzerinde çalışmalar olduğunu bildiren uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Konu ile ilgili yapıaln bilgilendirme açıklamasında uzmanlar şu bilgileri paylaştı:

"Yaş şartı düzenlemenin çıktığı 1999 sonrasında yükseldiği için emekli olamayan çalışanların mağduriyetleri ortada. Bu mağduriyetlerin siyasi istismar malzemesi yapıldığı da ortada. Bu konuda çözüm arayışları devam ediyor.

Almanya veya daha çok Finlandiya modeli olarak bilinen model ele alınıyor. Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65, 67, buralarda. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor..

Finlandiya'da emekliliğine belli bir süre kalanlara, alınacak maaş için her yıl yüzde 2 eksik maaş ödenmesi, yani bu maaştan emekli olunması uygulaması var. Kabul eden hemen emekli oluyor. Emekliliğine iki sene kalan yüzde dört , üç yıl kalan yüzde 6 daha az maaş ile emeklilik söz konusu oluyor. Finlandiya'da Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek şartı ile maaşı eski durumuna getirme imkanı da var.."

MAAŞ YÜZDE 8 ORANINDA AZALACAK

Uzmanlar, Türkiye 'de emeklilik durumuna 4 yıldan fazla kalan EYT 'ler çerçevesindeki vatandaşların sayısının 500 bin civarında olduğunu ve Finlandiya modelinin getirilmesi ile birlikte normal emekli maaşlarından yüzde 8 daha az maaşla bu vatandaşların emekli edilebileceği belirtildi.

3 yıl için ise bu oran yüzde 6 olacak. Emekli maaşı 2 bin lira olması gereken bir vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Finlandiya Modeli uygulandığında 1880 lira maaş alacak.

Peki sizce bu modeli gelmeli midir? Talep ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.

EYT HABERLERİNDEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN