Emekliler ve Emekli Olacaklar Dikkat: Paranızı Geri Alabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu 'ndan bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada emekli olacaklara ve birçok vatandaşa geri ödeme detaylarına yer verildi.

Emekliler ve Emekli Olacaklar Dikkat: Paranızı Geri Alabilirsiniz

SGK 'dan paranızı geri alabilirsiniz.

Emekli olabilmek için vatandaşların belirli bir süre prim ödemesi yapması gerekiyor. Prim ödemeleri işçilerin brüt maaşı üzerinden kesiliyor ve SGK 'ya veriliyor. Birçok vatandaş, yaş şartını doldurmadığı için prim ödemelerini fazla yapıyor. Fazla ödenen primler geri alınabiliyor. 

Paranızı almanın ikinci yolu var. Bu iki yoldan biri , yaşı doldurmanıza rağmen eğer yeterince primimiz yoksa daha önce ödenen primleri geri alabiliyorsunuz.

Öte yandan çalışıyorken prime esas kazanç limitini aşan miktarda ödeme oluyorsa bu fazla paralar geri alınıyor.

Bir kişi , aynı anda iki işyeirnde sigortalı olarak çalışabiliyor. Bu da işçinin emeklilik maaşını yükseltiyor. 

Prime esas kazanç, SGK 'ya bildirilen maaşın bir üst sınırı bulunuyor. Alt sınır olan brüt asgari ücretin  7.5 katı tavan fiyatını oluşturuyor. Çalışan için SGK 'ya bu rakamdan daha yüksek kazanç bildirimi yapılmıyor ve prim ödemesi yapılmıyor. Bu nedenle , bu sınırı aşan kazançları geri almanın imkanı doğuyor. Burada tek bir işte çalışıp 19 bin 188 TL 'den daha yüksek brüt maaş alanlarla birlikte, 2 işte alıp tavan kazancı aşanlar fazla ödenen primleri geri alıyor. SGK, aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını geri iade ediyor.

Bu paraların alınması için yazılı başvuru yapmanız gerekmektedir. 

Emeklilik yaş şartını dolduran , ancak primi yeterli olmayanlar ,  emekli maaşı almaya hak kazanamayanlar bu paralarını SGK 'dan geri alabilir.

HAYATINI KAYBEDENLERE DE  VAR

Emekli olmak için gerekli oranda çalışma imkanı yoksa  vatandaşlar , bu yöntemle paralarını geri alabiliyor. Bu durumda olup vefat eden sigortalıların yakınları ve hak sahipleri de bu paraların alabiliyor.

ŞARTLAR

  • Belirli yaşı tamamlamış VE belirli süre prim ödemiş, bir süre sigortalı çalışmış .
  • İşçi olarak çalışanlar için işten ayrılmış ve çalışmıyor .
  • Memurlar için işten ayrılmış .
  • Bağ-Kur'lular için işyerini kapatmış ya da devretmiş .
  • Yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartı doldurulmuş olsa bile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA