Emekliler Dikkat: İkinci Maaş Açıklaması Geldi

Emeklilikte yeni sistem için açıklama geldi. Yeni ekonomi planı ile gelecek sistemde emekliler ikinci maaşı alabilecekler.

Emekliler Dikkat: İkinci Maaş Açıklaması Geldi

SON DAKİKA HABERİ: EMEKLİLERE ÇİFT MAAŞ.

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan yeni ekonomi planında , milyonlarca kişiyi yakındna ilgilendiren düzenlemeler yer aldı. YEP 'e göre tamamlayıcı emeklilik geleceği ve bu yeni sistem ile birlikte emeklilerin gelirinde herhangi bir düşüş olmadan ikinci maaşın bağlanacağı ifade  edildi.

Birçok ülkede tamamlayıcı emeklilik sistemi uygulanıyor. Farklı şekillerde uygulanan tamamlayıcı emeklilik , Türkiye 'de 2017 yılında BES ile başladı. Bireysel Emeklilik Sistemine ise girme zorunlu , kalma zorunlu değil. BES 'e zorunlu olarak giren bir kişi daha sonra BES 'ten ayrılabiliyor. 

ZORUNLULUK ESAS OLACAK

Edinilen son dakika bilgilerine göre tamamlayıcı emeklilik sisteminde zorunluluğun esas olacağı, bu şekilde çalışan personellerin kazançları sarsılmadan birikim yapacakları bildirildi. Bu birikime devlet ile işveren katkısı da eklenecek ve 10 yıl 56 yaş şartı tamamlandığında emeklilik olacak. 

DÜNYADAKİ UYGULAMALARI

Birçok ülkede tamamlayıcı emeklilik uygulaması vardır. Bu ülkelerden bazıları ve tamamlayıcı emeklilik uygulamaları şu şekilde oluyor:

İNGİLTERE'DE TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

Zorunlu sosyal güvenlik dışında işverenler kanalıyla işleyen mesleki emeklilik ve bireysel emeklilik bulunuyor.

MACARİSTAN'DA TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

Zorunluluk esasıyla ve tümüyle çalışanların katkılarıyla finanse edilen bireysel emeklilik hesaplarına dayalı emeklilik fonları bulunuyor.

ARJANTİN'DE TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

Devletin sosyal güvenlik sistemi dışında emeklilik fonu yöneticileri tarafından işletilen bireysel emeklilik sistemi bulunuyor.

AVUSTURYA'DA TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

 1 Ocak 2013'ten itibaren çocuğu 3 yaşını geçmemiş kişiler sisteme girince devlet teşviki alıyor.

FİNLANDİYA'DA TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

 Kazanç ve prime odaklı yeni bir tamamlayıcı emeklilik sistemi devreye sokuldu.

DANİMARKA'DA TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

 Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin yanında bir de zorunlu tamamlayıcı emeklilik uyguluyor.

İTALYA'DA EMEKLİLİK SİSTEMİ

Mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA