Yeni Asgari Ücretle İlgili Flaş Teklif TBMM'de

İşçi ve işverenin gözü kulağı asgari ücret tespit komisyonunun başlayacağı tarihe kitlenmiş durumdayken, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, asgari ücretin yıl sonu beklenilmeksizin artması gerektiğini savunuyor.

Yeni Asgari Ücretle İlgili Flaş Teklif TBMM'de

Asgari Ücret tespit komisyonu tarafından 2018 yılı asgari ücreti, bekar ve çocuksuz işçi için 152 TL asgari geçim indirimi de dahil net 1603 TL olarak açıklanmıştı. Tespit edilen ilgili asgari ücretin anayasa ve Asgari ücret yönetmeliği tarafından belirlenen kriterler gözetilmeden , işçilerin geçim koşulları ve ülkenin gerçek ekonomik durumunun göz önüne alınmadığının zaman içerisinde ortaya çıktığını söyleyen Demirtaş, Türk-İş tarafından açlık sınırının 1919 TL olarak açıklandığını vurgulayarak asgari ücret için 2019 yılının beklenilmemesi gerektiğini önümüzdeki aydan itibaren asgari ücretin brüt 2860 TL'ye , net 2 bin 200 TL'ye yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili bir de kanun teklifi hazırlayan Demirtaş'ın kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu, fakat komisyona ya da TBMM Genel Kurulu'na intikal etmiş değil. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da geçtiğimiz haftalarda asgari ücret pazarlıklarının 2 bin liranın üzerinde başlaması gerektiğini söylemiş, 2018 yılının sona ermesinin beklenmemesi gerektiğini, asgari ücretliye bir an önce 2 bin TL'nin üzerinde ücret verilerek 2019 yılının asgari ücretinin bu rakamın üzerinde belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Asgari Ücret Pazarlıkları Başlıyor

2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi amacıyla işçi, iş veren ve hükümet temsilcileri Aralık ayında asgari ücret tespit komisyonunda bir araya gelecek. İşçi kesimini masada Türk İş, iş veren kesimini TİSK, hükümeti Çalışma , Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsil edecek. Komisyon 15 kişiden oluşacak, her bir kesim 5 üye ile temsil edilecek.

Asgari Ücretle İlgili İşverenin Tutumu

Asgari ücretin 2 bin liranın üzerinde olması halinde işçi çıkarmaların artacağı, işverenin zor durumda kalacağına yönelik iş veren kesiminden ciddi açıklamalar geliyor. İstihdam politikalarını zedeleyeceği gerekçesiyle asgari ücretin 2019 yılında 2 bin liranın üzerinde olmasını işveren kesimi istemiyor. Fakat gelişmeler asgari ücretlinin 2019 yılında 2 bin liranın üzerinde maaş alacağına işaret ediyor.