Türk İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamlarını Açıkladı

Türk-iş'ten yapılan açıklamaya göre Ankara'da Gıda enflasyonu 2019'un Ocak ayında yüz 3.48 oranında artış gösterirkjen, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 9 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 6 bin 543 TL'ye ulaştı.

Türk İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamlarını Açıkladı

Asgari ücret açlık sınırının 11 TL üzerinde yer aldı. Türk-İş araştırmasında açlık ve yoksulluk sınırının bir yıl içerisinde yüzde 24.3 oranında artış gösterdiği belirtildi.  Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) , Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun 2019 yılının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3.48 oranında artış gösterdiğini, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 9 liraya yükseldiğini açıkladı. Türk İş tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre yoksulluk sınırı 6 bin 543 TL'ye ulaştı.

Geçtiğimiz yıl ocak ayında açlık sınırı 1615 TL iken, yoksulluk sınırı 5 bin 262 liraydı. Türk-İş açıklamasında, "Gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Yürütülen kampanyalar, piyasaya yapılan müdahaleler çarşı-pazar ve marketlerdeki fiyat artışını önlemedi.Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan gıda ürünlerindeki fiyat artışı çalışanların geçim şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti.Hesaplamada fasulye, patlıcan, sivri biber gibi kilogram fiyatı 10 TL'nin üstünde olan sebzeler de dikkate alınmadı. Meyve çeşidindeki yedi ürün fiyatlarındaki azalma olumlu yansıdı. Buna rağmen geçen ay 5.22 TL olan ortalama yaş sebze-meyve fiyatı bu ay 6.22 TL olarak hesaplandı" ifadeleri yer aldı.

Türk İş Açıklamasının Tamamı:

 PİYASANIN GÖRÜNMEZ ELİ ÇALIŞANIN CEBİNDE!

 MUTFAK ENFLASYONU AYLIK YÜZDE 3,48 ve ONİKİ AYLIK YÜZDE 24,34 ORANINDA…

 DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.009 TL, YOKSULLUK SINIRI 6.543 TL

 BEKAR BİR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ TUTARI AYLIK NET 2.452 TL

Gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Yürütülen kampanyalar, piyasaya yapılan müdahaleler çarşı-pazar ve marketlerdeki fiyat artışını önlemedi. Piyasanın “görünmez eli” çalışanın cebindeki parayı kemirmeye devam etti. Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan gıda ürünlerindeki fiyat artışı çalışanların geçim şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Mutfak harcaması kapsamında günlük tüketimi fazla olan yaş sebze ve meyve fiyatları -ileri sürülen çeşitli nedenlere de bağlı olarak- bu ay tekrar yükseldi.

Oysa TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksindeki son oniki aylık gelişimin yer aldığı şekilden de görüleceği üzere, piyasaya yapılan müdahale sonucu geçtiğimiz yılın son aylarında gıda fiyatları artışında belirgin bir gerileme yaşanmıştı. Ancak Konfederasyon tespitlerine göre bu ay gıda fiyatlarında tekrar yükselme eğilimi ortaya çıktı.

Daha Fazlasına göz atmak için: http://www.turkis.org.tr/OCAK-2019-ACLIK-ve-YOKSULLUK-SINIRI-d176748#sthash.hyFE7v7x.dpuf