Tavuk Fiyatlarına Yüzde 50 Zam

Kırmızı et fiyatlarının fahiş fiyatlara geldiği son dönemlerde vatandaşlar beyaz ete yönlendi. Ancak beyaz et fiyatlarına geçtiğimiz yıldan beri yüzde 150, son 3 ayda yüzde 50 zam geldi.

Tavuk Fiyatlarına Yüzde 50 Zam

Beyaz ete 3 ayda yüzde 50 zam.

Geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 150 oranında zamlanan tavuk fiyatları, son 3 ayda daha da arttı. Mart ayından bu yana yapılan zamlarla birlikte tacuk fiyatları yüzde 50 oranında zamlandı. 

KANAT 20 TL

Mart ayından önce fiyatı 8 TL olan tüm piliç ve baget fiyatı, zamlardan sonra 13 TL seviyesine kadar çıktı. Göğüs ifyatı 12 TL 'den 18 TL 'ye çıkarken kanat fiyatı da 13 liradan 20 TL 'ye çıktı. 

FİRMALARA TEPKİ

Hükümetten destek isteyen tavukçular, zam yapan firmalara tepki gösterdi.  21 yıldır tavukçuluk yaptığını ifade eden Halil Güzergül, şu anki fiyatların tavukçuluk sektörünün gördüğü en yüksek fiyatlar olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Biz hükümetimizin, bu fırsatçıların fiyatları nasıl yükselttiklerini araştırmasını istiyoruz. Çünkü vatandaşımızın alım gücü düşük ve bu yüzden tavuk bile alamıyor. Daha önce 3-4 kilogram tavuk isteyen vatandaşımız, şimdi '2-3 tane verir misin' diyor. Önceden fakir yiyeceği olan tavuk, şimdi lüks oldu."

ÇİRKİNDİYALOGLARLA SÜREKLİ ZAM

Güzergül yaptığı açıklamada zam yapan firmaları eleştirerek, "Firmalar zam yapacakları zaman aralarında, 'Zam yapsak yer mi' diyor. Diğeri de 'Yer ağabey, yap' diyor. Bu ne demek yani? Vatandaş istediği tavuğu bunlar yüzünden alamıyor." dedi.

ZAM NEDENLERİNİ ANLATMAKTAN İŞİME BAKAMIYORUM

Yüzde 50 'lik artışın yaşandığı son 3 aydan beri müşterilere, zam nedenlerini anlatmaktan işini yapamadığını söyleyen Güzergül, "Ben vatandaşın yerinde olsam, bu zamları protesto ederim. Vatandaşlar yemesinler demiyorum, 1 hafta tavuğu kıssınlar. Haftada 3 kilogram tavuk yiyen, 1 kilogram yesin, o zaman üreticileri görürüm ben. Fiyat yarı yarıya düşer." dedi.

ZAMMIN EN BÜYÜK NEDENİ

Tavuk fiyatlarına gelen fahiş zamların nedeninin ihracat olduğunu ifade eden Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası Başkanı Saruhan Yağmur şu ifadeleri kullandı:

"Büyük firmalar tavuk fiyatlarını aşağı indirmeli. Tavuğun fiyatı 7-8 liralardan 14-15 liraya kadar çıktı. Son 6 ay içerisinde tavuk fiyatları yüzde 150 zam gördü. Devletimizin esnafa sahip çıkmasını istiyoruz."

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA