Taşeronda Maaş Zammı İçin Üzen Açıklama

Taşeron işçileri ve taşerondan kadroya geçen kamu işçilerini üzen son dakika açıklaması Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan 'dan geldi. İşte açıklama.

Taşeronda Maaş Zammı İçin Üzen Açıklama

Hak İş 'ten taşeron işçileri üzen son dakika açıklaması geldi.

Kadroya geçtikten sonra eski toplu sözleşme ile yollarına devam ettirilen taşeron işçiler, enflasyon altında ezildi. Yeterli maaş zammı alamayan ve ciddi şekilde geçim sıkıntısı çeken işçiler 4+4 zam konusunda düzenleme bekliyordu. Ancak şimdiye kadar bu konuda bir düzenleme yapılacak açıklaması gelmedi. Hak İş 'ten gelen son dakika açıklaması da kadroya geçen taşeron işçilerin umutlarını yıktı. 

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı son dakika açıklamasında, kamudaki toplu iş sözleşmelerinin bir an önce sonuçlandırılmasının önemine işaret etti ve kamu işveren sendikalarıyla yürütülen toplu sözleşmelerde istenen noktaya henüz gelinemediğini ifade etti.

OHAL kapsamında yayımlanan 696 sayılı KHK ile kadroya alınan 1 milyona yakın taşeron işçi ile kadro alamayan 100 bine yakın taşeron işçinin toplu sözleşme zamlarının enflasyon oranında güncellemesi meselesini hatırlatarak sözlerine devam eden Hak İş Başkanı Arslan, bu talebi gerekli mercilere ilettikleri ve ısrarlarının devam ettiğini söyledi. 

BİRÇOK BELEDİYE TALEPLERİ KARŞILADI

Yerel seçim sürecinde olması nedeniyle birçok belediye, işçilerin maaş zamları taleplerini belli ölçüde karşıladı ve maaşlara dişe dokunur bir zam yaptı.

GELİŞME YOK

Hak İş Genel Başkanı Arslan yaptığı açıklamada, kamu kurumları ile bakanlıklarda herhangi bir gelişme sağlanamadığını ifade etti. 

Kayıt dışı istihdam konusuna işaret eden Arslan, "Kayıt dışı istihdam konusunda son bir yıl içinde yüzde 1,3 oranında artış söz konusu. Yüzde 32'ler civarında olan kayıt dışı istihdam, yüzde 33,3'lere çıkmıştır. Bunu çok kaygı verici buluyoruz. Kayıt dışı istihdam birçok alanda ülkemiz için tehdit oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI

Arslan, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kıdem tazminatına ilişkin bir soru üzerine Arslan, kıdem tazminatı konusunda hükümetten kendilerine bir taslak, teklif veya herhangi bir bilgi notunun gelmediğini belirtti.

Kıdem tazminatı mevzuatına yönelik eleştirilerinin bulunduğunu ifade eden Arslan, tüm işçilerin kıdem tazminatı hakkına kavuşacağı, herkesin haklarını zamanında alabileceği bir modeli savunduklarını söyledi.

Arslan, sürdürülebilir bir kıdem tazminatı için yeni bir düzenleme ihtiyacı bulunduğunu, bu konuda Hak-İş'in çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

"Belediyelerde yönetimlerin değişmesinden sonra sendika üyelerinizin sendika değiştirmesine ilişkin açıklamalarınız oldu. Bu konuyla ilgili sayı var mıdır?" sorusuna Arslan, şu yanıtı verdi:

"Günlük olarak sendikalarımızdan rakamlar alıyoruz. Bugünkü rakamlar Hak-İş'e bağlı üç sendikamızla ilgili, 11 bin 500 üyemizin sendikalarımızdan istifa ettirildiği konusudur. Ağırlıklı olarak İstanbul'da Küçükçekmece ve Esenyurt, Bolu, Bilecik, Manisa, Akhisar, İzmir, Menderes, Artvin ve Antalya. Bazı CHP'li belediyelerde genelgeler yayımlandı, sendikal tercihlere müdahale edilmemesi konusunda. Bu müdahalelerin yasal haklara müdahale olacağından yola çıkarak bir kısım olumlu gelişmeler var. Bunlardan bir tanesi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı."

TAŞERON HABERLERİNDEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN