Son Dakika! TBMM'de KYK Kredi Borçlarıyla İlgili Flaş Gelişme!

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, üniversite mezunu öğrencilerin KYK kredi borçlarıyla ilgili sorunların araştırılması ve çözümüne yönelik adım atılması için TBMM'ye araştırma önergesi teklifi verdi.

Son Dakika! TBMM'de KYK Kredi Borçlarıyla İlgili Flaş Gelişme!

Son Dakika! TBMM'de KYK Kredi Borçlarıyla İlgili Flaş Gelişme!

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, üniversite mezunu öğrencilerin KYK kredi borçlarıyla ilgili sorunların araştırılması ve çözümüne yönelik adım atılması için TBMM'ye araştırma önergesi teklifi verdi.

KYK İLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ, YENİ İŞ FIRSATLARI VE DAHA FAZLASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLA VE KATIL.

Burada önergeyle ilgili söz alan Erkan Aydın, her sene mezun olan gençlerin sayısının arttığını, üniversite mezunu olan gençlerin iş sahibi olmadan borç sahibi olduğunu, henüz işe girmeden bunalıma girdiklerini söyleyerek, "Her yıl mezun olan gençlerimiz ki sayıları yüz binleri bulan -390 bine yaklaşan- ve on yıldır geriye yönelik ödeyemeyen -sayılara baktığımızda- borçlarının toplam büyüklüğü 2 milyar 95 milyon lira olan ve sayısı da yüz binleri bulan bu gençlerimize, bu iş bulamamış, üniversiteden mezun olmuş, ailelerinin, kendilerinin o kadar özveriyle çalışarak çabalayarak bitirdikleri okuldan sonra iş bulamadan bir de kapılarına tebligatla 18 bin liralık borcun 25 binlere çıkartılması, 25 bin liralık borcun 35 bin liralara kadar çıkartılmasıyla, zaten bunalımda olan, zaten iş bulamamış olan öğrencilerimize bir darbe de Kredi ve Yurtlar Kurumundan vuruluyor." dedi.

Konuşmasına  Anayasa'nın 49'uncu maddesini hatırlatarak devam eden Aydın, "Bakın, Anayasa'nın 49'uncu maddesi ne diyor, amir hükmü diyor ki: "Çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri devlet alır." Bu tedbirleri almadığınız için gençlerimizin yüzde 26'sı -ilk altı aylık veri- işsiz, iş bulamadan kapıya gelen tebligatla bunalımda ve bunun üzerine çaldıkları her kapı yüzlerine kapanıyor. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki: Futbol kulüplerine yaptığınız, yüzde 60'ı silinen, on yıl vadeye yayılan, iki yıl ödemesiz bu koşullardan, gelin, üniversite mezunu gençlerimizi de yararlandırın. Bu konuda Kocaeli Milletvekilimiz Tahsin Tarhan'ın verdiği kanun teklifi var. Gelin, bunu değerlendirmeye alın. Gene, Türk Telekomun 5 milyar liralık bir borcunu bir kalemde silip attığınızı 82 milyon biliyor. Yandaş iş adamının 425 milyon TL'lik vergi borcunu bir kalemde sildiğinizi 82 milyon halkımız biliyor. Gelin, bu kolaylıklardan gençlerimizi de yararlandırın. Biz demiyoruz ki aldıkları kredilerin üstüne yatsınlar, bunları ödemesinler ama devletin Anayasa gereği de görevi olan… Önce işini bulsun, çalışma hayatına gelsin, ondan sonra bunu on yıla kadar bir vadede, faiz almadan geri ödemelerini sağlayalım." ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta konuyu TBMM'de gündeme getirdiğini söyleyen Aydın, "Ben, geçen hafta kendim konuyu gündeme getirdim, o günden beri de sağ olsunlar, sosyal medyadan, telefonlarla bize ulaşıyorlar, diyorlar ki: "Yaşı 70'i bulmuş, milletvekili emekli maaşı alan, sırf başka yerlere gitmesin diye Yüksek İstişare Kurulu adı altında bir kurum yaratıp 13 bin lira maaş bağlayıp ama beğenmediklerinde 18 bin lira par verdikleriniz yerine gelin, şu bizim borçları yapılandırın, biz ödeyeceğiz, öyle üzerine de yatmayacağız." Bunu da Genel Kurulun takdirlerine…"  dedi.

İYİ Partili İsmail Koncuk da partisi adına söz alarak, "Çok şeyi affettiniz, bu Meclis çok şeyi affetti, Hükûmet çok şeyi affetti. Bu 2 milyar TL'yi belki affetmek mümkün değildir ama faizlerin tamamen silinmesi, yeniden yapılandırılması ve çocuklarımızın işe başlayacağı tarihle ilgili olarak bu yapılandırmaların hayata geçirilmesinin sağlanması lazım. Ne yapalım şimdi? Bir sürü genç kapımıza geliyor, sizlere de geliyordur, bu konuda AK PARTİ milletvekillerine de diğer gruplara da uğruyorlar. Bu, kanayan bir yaradır. Buna göz yumduğunuz sürece, kulak tıkadığınız sürece bu problemin çözülebilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla CHP'nin verdiği teklif aslında siyasetüstü bir tekliftir. Bütün parti gruplarının burada elini vicdanına koyarak bir oylama yapması netice almamızı sağlayacaktır. Bir yol bulunması lazım diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum." ifadelerini kullandı. HDP'den de teklife destek gelirken, AK Parti teklife olumsuz yaklaştı. Teklif daha sonra oylanarak reddedildi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA