Son Dakika: Sıfır ve İkinci El Araba Fiyatlarına Zam Açıklaması

Sene başındna bu yana ikinci el araba fiyatları, piyasalardaki en hareketli sektör oldu. Sene başından bu yana sürekli olarak zamlanan ikinci el fiyatları, sıfır araç fiyatlarını geride bıraktı ve yüzde 85 'lik zamla ciddi oranlara kadar yükseldi. 

Son Dakika: Sıfır ve İkinci El Araba Fiyatlarına Zam Açıklaması

Sıfır ve İkinci el araba fiyatları zamlara doymuyor. Bir zam daha geliyor.

Ocak ayında 100 bin lira civarında olan ikinci el bir arabanın şimdiki fiyatına baktığımızda, yeni fiyatın 190 bin TL 'ye yakın bir seviyede olduğu görüldü. Bu rakamlar , sadece tek markada değil hemen hemen tüm araba markalarında geçerli oluyor . Ortalama olarak baktığımızda 9 ayda fiyatların yüzde 85 seviyesinde arttığı görüldü. 

SUNİ SATIŞLAR

Korona nedeniyle sıfır araba üretimi durunca herkes ikinci el arabalara yönlendi. Bu de fiyatların artmasına neden oldu. Öte yandan suni satışlar da ciddi oranda fiyatların artmasına neden oldu. Örneğin bir kişi, arabasının fiyatına 150 bin TL yazıyor ve ilan sayfasında aracın opsiyonlandığını, yani kaporasının alındığını gösteriyor. Fiyatı ise bu aşamada 170 bine çıkarıyor. 

Daha sonra bu kişi, aracın satışının iptal olduğunu söyleyerek aracı son değiştirdiği fiyattan, yani 170 bin TL 'den satışa sunuyor. Bu durum , diğre satıcıları da etkiliyor ve herkes fiyat yükseltmeye başlıyor. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Mayıs ayına kadar üretimin başlaması ve piyasaya girmesi beklenen 300 bine yakın araç arz edilemedi. Sıfır bulamayan 2. ele yöneldi ve talep patlaması yaşandı. Yukarı yönlü artışın en büyük sebebi bu. Diğer tarafta "suni artışlar" dediğimiz durum var yani fiyatları yükselirken, esnaf, satıcı dediğimiz kesim de araçlara suni artışlar ekledi ve bu astronomik artışta önemli bir pay sahibi oldu. Biz otomotiv data şirketi olarak bu artışların durulmayacağını hatta 2021'in sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz" denildi. 

Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, açıklamalarında şunları söyledi:

"Fiyat belirlemede en büyük unsur, aracın sıfır km etiketi. Tabii burada lüks araçlardaki ÖTV zammı daha yüksek olduğu için sıfır değerleri çok yükseldi bu durumda 2. el lüks araçlarda paralel artışa neden oldu. Açıkçası pandeminin başında, geçen seneki 480 bin adetlik otomobil satış pazarını yakalar mıyız diye konuşuluyordu. Temmuzda gelen rekor satışla 750-800 bin adetler konuşulmaya başladı.

"SIFIR ARAÇ FİYATLARI DA ARTACAK"

Biz 700 binin biraz üzerinde 0 km otomobil pazarı öngörüyoruz. 2021'de ise bu rakamın 600 binler civarında olacağını düşünüyoruz. Bunun yaklaşık 10 katı civarında yani yaklaşık 6-7 milyon tekil ikinci el araç satışı öngörüyoruz. Pandemi kısıtlamaları yüzünden markalarda yüzde 100 kapasiteye ulaşılamıyor ve ithal araç bulmak çok kolay olmayacak. Yükselen kurun da etkisiyle 2021'de sıfır km araç fiyatları yükselmeye devam edecek ve buna bağlı olarak da ikinci el araçlar yükselmeye devam edeceğini söyleyebiliriz"

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATINA YENİ ZAM

Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, açıklamasında fiyatların yakın zamanda tekrar zamlanmasının beklendiğini söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA