Sıfır otomobil almadan önce bu listeye bakın! Yeni ÖTV fiyatı kasıp kavuracak

Sıfır araç almaya hazırlananları ilgilendiren haber geldi. ÖTV matrahlarında yaşanan artışla beraber otomobil pazarlarında yüzde 80 altında vergi dilimlerinde araç olmadığına vurgu yapıldı.

Sıfır otomobil almadan önce bu listeye bakın! Yeni ÖTV fiyatı kasıp kavuracak

Türkiye'de otomobil pazarında yüksek vergi sistemi ele alınırken tüketici açısından zor zamanlar geçirilmektedir. İlk zamanlarda pazar beklentilerin üzerinde yer alırken sektör temsilcilerinin nisan sonrasında ilk 3 ay iştahın olmayacağı belirtildi. Sıfır araçta başlangıç fiyatları neredeyse birkaç model dışında artık 1 milyon lira seviyesinde. Düşük vergi dilimindeki modellerin satış payında yükseliş yaşandı.

ALT SINIFA ÜST SINIF VERGİ
Alınan karar üzerine 1.5 milyon TL fiat Egea 3 milyon TL'lik Mercedes C serisi alan da aynı vergiyi öderken yüzde 80'ine denk gelmektedir. Gelinen noktalarda artık tüketiciler otomobil alırken vergisi düşük segmentlere yönelim başladı.

OTOMOBİL SEGMENTLERİNDE DÜŞÜŞ
Bu yılın ilk çeyreğindeki canlılığa rağmen pazarın (233 bin 389 otomobil) yüzde 88,6’sını A, B ve C segmenti araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 133 bin 712 adetle en büyük pastayı (yüzde 57,3) aldı. B segmenti ise 71 bin 917 adetle yüzde 30,8 paya sahip oldu. Pazarın yüzde 11,4’lük kısmını da vergi dilimleri daha yüksek olan D, E ve F segmentinden ortaya çıktı. Çok değil pandemiden önce 2019 yılında yine yılın ilk çeyreğinde vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentindeki araçlar yüzde 84,9 pay almıştı.

ötv muafiyeti
SIFIR OTOMOBİLLERDE 5 YILLIK ZAM
Pandemi öncesinde 2019 senesinde sıfır araç fiyatları sabit ilerlerken gelinen son durumda 5 yıl içerisinde sıfır araç fiyatlarında patlama yaşandı. Kur üzerinde artış fiyatları etkilenirken markalar üzerinde hareketlilik başladı. 2024 yılında 1 milyon TL'yi aşarken bu durumda 5 yılda yüzde 900 seviyelerinde artış yaşanırken bu dönem aralığında asgari ücret üzerinde yüzde 500 seviyelerinde yükseliş yaşandı.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞINDA ARTIŞ
Türkiye'de yılların yakıt desteği olarak bilinen LPG'li araçların satışlarını bile sollayan elektrikli otomobillerde rekor seviyelere gelindi. 2019 yılının ilk çeyreğinde LPG’nin toplam payı yüzde 3,3 olurken 2024’te bu pay yüzde 0,9’a kadar düşüşe geçti. Elektrikli araçların payı da aynı dönem aralığında yüzde 0,6’dan yüzde 7,1 olarak güncellendi.