SGK Hizmet Dökümünde Bu Kod Varsa Emekliliğiniz Yanabilir

Bir işyerinde sigortalı olarak çalışan personeller dikkat ! E Devlet 'ten yaptığınız SGK hizmet dökümü sorgulamasında, gün veya ayların yanında Ş kodu çıkıyorsa bir problem var.

SGK Hizmet Dökümünde Bu Kod Varsa Emekliliğiniz Yanabilir

SGK dökümüne dikkat !!

Son günlerde bazı vatandaşlar, E Devlet kapısı üzerinden giriş yapıp SGK hizmet dökümü sorgulaması yapınca bazı günler ile bazı ayların yanında bir Ş kodu gördü. Şüpheli anlamına gelen bu kodun anlamını araştıran vatandaşlar için biz de Kamubulteni.com olarak bu haberimizi kaleme aldık.

Daha önce yayımlanan genelge ile ilan edilen bu kod, SGK hizmet dökümünüzde gün veya ayların yanında varsa problem yaratabilir. Hatta bu problem ciddi boyutlara varabilir. 

Söz konusu koda açıklık getirilecek olursak, hizmet dökümünde, işyerlerine yönelik yapılan denetim sistemi sonucu müfettiş  Ş koduyla karşılaşıldığı zaman ve denetimde de bu ortaya çıkarsa hizmet süreleri ile emeklilik SGK tarafından iptal edilebilir. 

Söz konusu Ş harfi için müfettişin yapacağı incelemede, şirketin sahte olmadığı, çalışanın hizmetlerinin de gerçek olduğu tespit edilirse hizmetler geçerli sayılır ve emekliliğine bir şey olmaz. Hizmet dökümündeki Ş kodu da kaldırılır. Söz konusu düzenleme, bir genelge ile yürülüğe girdi ve sahte işyerlerini tespit etmek için geliştirildi. Bu uygulamanın da kapsamı genişledi. 

DENETİM VE KONTROLLERDEN GEÇİYOR

Sigortalı personelleri çin gerçek dışı olarak hizmet süresi bildirimi yapılmaması için SGK bir denetim mekanizması kurdu. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında, "sahte işyeri", "kontrollü işyeri" ile "şüpheli işyeri"nden bildirilen hizmetlerin turuncu renk ile gösterimi sağlanmaya başlanmıştı.

Özelikle hizmet süresi eksik olanları hedefleyen sahte işyerlerini ortaya çıkarmak ve ayıklamak için başlayan bu uygulama, 15 Temmuz sonrası incelemeye alınan şirketlerde çalışmış olanları da kapsayacak şekilde genişletilmiş durumda. Hizmet süreleriyle ilgili bu ifadeler yer aldığında müfettiş denetimlerinin sonucu bekleniyor. Şirketin sahte olmadığı, hizmetin gerçek olduğu ortaya çıkarsa geçerli kabul ediliyor.

Kamubulteni.com  | Ankara