Prim Borcu Olan Bağkur'lular ve GSS Borcu Olanlar İçin Son Dakika Açıklaması

Prim borcu olan Bağ-Kur 'lu vatandaşları ve GSS borcu olanları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada bu vatandaşların hastanelerden ücretsiz faydalanması için 3 ay süre kaldığı bildirildi.

Prim Borcu Olan Bağkur'lular ve GSS Borcu Olanlar İçin Son Dakika Açıklaması

Prim borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan Bağ Kur 'luları ve GSS yümüklüsü vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması.

Yasa gereği; SGK 'ya 60 günden fazla prim borcu olan Bağ-Kur'lular veya GSS primlerini ödemeyen, borcu biriken vatandaşlar, hastanelerden sağlık hizmeti alamıyordu. Bu vatandaşları ilgilendiren düzenleme yayınlanmış ve vatandaşlar yıl sonuna kadar süre verilmişti. 

HEM KENDİSİ HEM AİLESİ 

Hastanelerden ücretsiz faydalanmak için bu vatandaşların süresi yıl sonunda doluyor. GSS borcu olanlar veya Bağ-kur 'lu olup prim borcu olan vatandaşlar ve yükümlü olduğu eşi, anne-baba ve çocukları hastanelerden ücretsiz faydalanabilecek. Bu süreç yıl sonuna kadar devam edecek.

2019 YILI AYLIK GSS PRİMİ NE KADAR?

Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapılmasını öngören 5510 sayılı yasa ile 1 Ocak 2012 itibarıyla çalışmadığı veya emekli olmadığı için sigortası olmayan vatandalar da otomatik olarak GSS  kapsamına alındı.  2019 yılı için GSS priminin aylık tutarı 76.75 TL lira.

GELİR TESTİ YAPTIRIN

GSS primini ödeyecek durumu olmayan vatandaşların gelir testi için başvuru yapması gerekir. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelirin 2019 yılı için 852.80 TL’nin altında olup olmadığına baklıyor. Geliri 852.80 TL 'nin altında olanlar ayda  76.75 TL prim ödüyor. Yani yıllık 920 lira

YENİ MEZUNLAR
 
Yeni mezun olan vatandaşlara  2 yıl boyunca prim muafiyeti var. Dolayısıyla yeni mezunlar iş bulana kadar sağlık sigortasından faydalanabiliyor.

Buna göre , liseden mezun olan bir genç 20 yaşını, üniversiteden mezun olan bir genç ise 25 yaşını aşmadığı sürece  GSS borcu ödemeyecek.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA