OECD Rapor Yayımladı: Türkiye Tarımda Sadece 1 Üründe Kendine Yetiyor

Türkiye 2018 yılı tarım üretimi ve tüketimi tablosu yayımlandı. Yayımlanan tabloda Türkiye 'nin sadece mısır üretiminde kendine yettiği görüldü.

OECD Rapor Yayımladı: Türkiye Tarımda Sadece 1 Üründe Kendine Yetiyor

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ile Birleşmiş Milletler BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün tarımsal üretim raporu yayımladı.

Bugün yayımlanan tarımsal üretim raporunda , 2018 yılı verilerine göre, Türkiye tarımsal üretimde dışa bağımlı bir görüntü çizmeye devam ediyor. Türkiye'de sadece şeker üretimi tüketimden fazla olara kgörünüyor.

OECD ve FAO ortaklığında hazırlanan rapoda, tablo yayımlandı ve bir önceki seneyle benzer şekilde buğday, mısır, pirinç gibi temel ürünlerde üretimin tüketimi karşılayamadığı görülmektei.

İthalat rakamları (üretimin tüketimi karşıladığı şeker de dahil olmak üzere) ihracatın üzerinde görülüyor.

2018 yılında en çok tüketilen tarım ürünü buğdayda görülen üretim artışı, tüketimdeki artışın gerisinde kalmış durumda. Mısırda ise artan ithalat rakamlarına karşı ihracatın azaldığı görülmekte.

Yayımlanan yeni tabloda dikkat çeken tarım ürünlerinin başında soya fasulyesi geliyor. 2018’de 2 829.00 (bin ton) tüketilen soya fasulyesinin üretim miktarı sadece 160.63. İhtiyaç tamamen dış alıma bağlı olarak karşılandı.

OECD’nin verilerine göre bir önceki yıla oranla buğday, mısır, buğday dışı hububat, pirinç ve soya fasulyesi ve şeker üretim - tüketim oranları 2017'ye oranla büyük bir farklılık göstermiyor.

İşte yayımlanan o tablo:

Kamubulteni.com  | Ankara