Milyonlarca İşçiye Ücret Müjdesi! İşten Çıkarılanlara da Ödenecek

Milyonlarca çalışan ve işten çıkanı yakından ilgilendiren emsal niteliğindeki kararı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi verdi.  İşten çıkarılanların fazla mesai konusu uzun süredir merak edilen konulardan birisi.

Milyonlarca İşçiye Ücret Müjdesi! İşten Çıkarılanlara da Ödenecek

Milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendiren emsal niteliğinde karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verildi. İş yerinde haftada 6 gün 08.00-1800 saatleri arasında çalışan bir kadın, iki senedir çalıştığı bir dükkandan hamile olduğu gerekçesiyle kovulduğunu, aylık 800 lira net ücret aldığını ve ilgili çalışmanın hiç bir zaman SGK'ya bildirilmediğini belirterek şikayetçi oldu. Dini ve resmi tatillerde de çalıştığını, ücretli izinlerin de kullandırılmadığını söyleyen kadın, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, fazla mesai ücreti gibi alacaklarının tahsilini talep etti.

Mahkemeye taşınan olayda savunma yapan işletme, 2 senedir ilgili kadının yardım amaçlı çalıştırıldığını, taraflar arasında iş ilişkisi olmadığını, iyi niyetle davacıya maddi destekde bulunduğunu söyledi. Mahkeme ise söz konusu davacının ücretlerinin ödenmediğini belirterek davanın kısmen kabulüne karar verdi. Her iki tarafta kararı temyiz etti.

Yargıtay'a taşınan  davada yüksek mahkeme, fazla mesai ücretleri de dahil, davacının ücretlerinin ödenmesi gerektiğine karar vererek önceki mahkemenin kararını bozdu.