Merkez Bankası'ndan Yeni Swap Hamlesi-Dolar Yine Yükseldi (Swap Ne Demek?)

Merkez Bankası 'ndan son dakika hamlesi. dolar kurundaki ani artışları önlemek için bir Swap hamlesi daha geldi. Peki dolar ne kadar? Swap nedir? İşte detaylar.

Merkez Bankası'ndan Yeni Swap Hamlesi-Dolar Yine Yükseldi (Swap Ne Demek?)

Son dakika haberi: Merkez Bankası 'ndan Swap hamlesi.

Merkez Bankası tarafından yapılan son dakika açıklamasında, swap piyasasında satış sınırını yüzde 20 seviyesinden yüzde 30 seviyesine çıkarıldığına yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bünyesinde bulunan döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20 seviyesinden yüzde 30 seviyesine kadar çıkarıldı.

BANKALARA YAZI GÖNDERİLDİ

TCMB bankalara gönderdiği yazı ile "Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30'si ile sınırlandırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

GEÇEN HAFTA YÜZDE 10 'DU

Geçtiğimiz hafta ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanırken bu hafta başında ise sınır yüzde 20 seviyesine kadar yükseltilmişti.

TCMB 'nin bankalara ilettiği söz konusu yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da belirtildi..

İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor.

SWAP NEDİR?

Swap; İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir diye tanımlanabilmektedir.

DOLAR NE KADAR OLDU?

Yeni Swap hamlesinden sonra dolar yükselişini sürdürdü. Sabah 5,38 TL seviyesinde olan dolar kuru, şu sıralar 5,46 TL seviyesine kadar yükseldi.

Sabah saatlerinde 6.20 TL seviyesinde olan euro kuru ise 6,31 TL seviyesine kadar yükseldi.