Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Bankalardan kredi çekecek vatandaşların en çok araştırdığı konu kredi notu konusu oldu. Peki kredi notu nasıl öğrenilir? İşte detaylar.

Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu nasıl öğrenilir?

Nakit ihtiyacına sıkışmış vatandaşların ilk adresleri bankalar oluyor. Bankalardan kredi çekmek isteyen vatandaşlar, kredi notlarının ne olduğunu , kredi notunu nasıl öğrenebileceklerini araştırmaya başladı. Peki kredi notu nedir? Kredi notu düşük olana kredi çıkar mı? Kredi notu yükseltmek için neler yapılabilir? İşte detaylar.

KREDİ NOTU NE DEMEK?

Kredi notu , vatandaşların şimdiye kadarki tüm bankacılık işlemlerini kapsamı altına alır. Bireylerin kullandığı taksitli kredilerin, kredi kartlarının ve kredili mevduat hesaplarına ait kredi ödeme alışkanlıklarının, ödeme zamanlarının değerlendirilmesi sonrası oluşan puana kredi notu denir. Bankalar , bir kişiye ya da şirkete kredi verecekse ilk kredi notuna bakar.

KREDİ NOTU YÜKSEKSE

Kredi notu yüksek olan vatandaşlar, tüm bankalardan kolaylıkla kredi alabilmektedir. 

KREDİ NOTU DÜŞÜKSE..

Bankalar, kredi notu düşük olan vatandaşlara kredi vermiyor ya da farklı koşulları taşıması şartlarını arıyor. (Maaş bordrosu, ipotek edilebilecek taşınmazlar)

KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIR?

Tüm bankalar, vatandaşların kredi notlarını hesaplarken farklı oranlar kullanmaktadır. Ama genel olarak kişilerin kredi notuna bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı %30,, mevcut hesap ve borç durumu %25 oranında etki etmektedir.  Buna ek olarak yeni kredi almış olmanız notunuzun %20’sini, kredi kullanım yoğunluğunuz %15’ini ve son olarak da diğer faktörler %10’unu etkilemektedir.

KREDİ RİSK RAPORU SORGULAMA

Kreid risk raporu sorgulama işlemi e Devlet üzerinden yapılmaktadır. Link aşağıdadır. 

e-Devlet Kredi Risk Merkezi Raporu Sorgula

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA