Kredi Kartı Kullanıcıları Dikkat: Bugün Başladı

Kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren yeni düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Artık bankalar kafalarına göre komisyon alamayacak.

Kredi Kartı Kullanıcıları Dikkat: Bugün Başladı

Kredi kartı kullanıcıları dikkat: Bugün başladı.

Daha önce bankaların inisiyatifinde olan komisyonu bazı bankalar yüzde 3 seviyesine kadar çıkarmıştı. Komisyonun arttırılması nedeniyle işyeri sahipleri de fiyatlarda artış yapıp bunu vatandaşlardan almıştı. Sonuçta zararlı olan yine vatandaş oluyordu. .

Ancak geçtiğimiz ay yeni bir düzenleme yapıldı ve komisyona üst sınır getirildi.  Merkez Bankası tarafından yapılan düzenleme sonrası komisyonda üst sınır 1.60 olarak belirlendi. 

Resmi Gazete 'nin Ekim ayı içinde yayımlanan "Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ" başlıklı kararında yürürlük tarihi bugün olarak verilmişti.

Bu düzenleme sonrası artık bankalar , üye işyerlerinden 1,6 'ın üzerinde komisyon alamayacak. 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve komisyonların yüzde 3 seviyelerine kadar çıkartıldığını, bu nedenle fiyatların da arttığını söyleyerek "TCMB'nin tebliğ değişikliği ile üye iş yerine uygulanacak komisyon oranı yüzde 1,60'ı geçemeyecek. Bu kararla, küçük işletmeler günlük nakit ihtiyaçlarını çok daha ucuz maliyetle finanse edebilecek. Komisyon bedelinin düşürülmesi, işletmelerin ve tüketicilerin sırtından bir yükü kaldırmıştır. Böylece ortaya hem makul bir oran konulmuş oldu, hem de uygulamada bankalar arası bir birlik sağlandı." değerlendirmesinde bulundu.

2018 yılında yapılan kartlı harcamalara değinen Avdagiç şunları söyledi:

"Böylesi önemli bir ödeme aracında komisyonların farklılığı ve yüksekliği işletmelere büyük bir yük getiriyordu. Mevcut uygulamada nakit ihtiyacından ötürü bu işlemleri vadesinden önce nakde çevirmek isteyen işletme sahibi yüzde 3'e kadar çıkan komisyonla karşı karşıya kalıyordu. Bu yükün bir kısmı da ister istemez tüketiciye yansıyordu."kartı 

Avdagiç, ilerleyen süreçte ise yüzde 1,60’lık oranın tekrar müzakere edilerek daha da uygun düzeylere indirileceğine inandığını sözlerine ekledi.

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA