Kıdem Tazminatına Düzenleme! Ödemeler Artacak

Kıdem tazminatında yaklaşık 180 milyon liralık vergi kesintisinin iade edilmesi planlanıyor.

Kıdem Tazminatına Düzenleme! Ödemeler Artacak

Kıdem arttıkça alınacak vergi iadesi tutarı da yükselecek. 5 senelik zaman aşımı 2019 yılından geriye doğru hesaplanacak. Kıdem tazminatında gelir vergisi kesintisinin iade edilmesine ilişkin yeni düzenleme milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Hazal Ateş'in haberine göre ücretlilerden kesilen gelir vergisi oranı, yüzde 15-35 arasında değişiklik gösteriyor. 14 bin 800 TL'ye kadar olan yıllık geliri olanlar yüzde 15 vergi öderken, bu miktar yılda 120 bin liradan fazla kazananlar için yüzde 35 oranına gelebiliyor. İşçinin kıdemi ve işkale sözleşmesindeki tutar ve vergi dilimi arttıkça alınacak vergi iadeleri de artacak. Bu çerçevede yaklaşık 180 milyon lira tutarında verrgi idae edilecek.

Vergi iadeleri için mahkemelere gidilmeyecek, ilgili vergi dairelerine başvuru yapılacak. Vergi kesintilerinin yapıldığı tarihten sonra en geç 5 sene içerisinde başvuru yapılacak. Vergi usul kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren 5 sene sonra doluyor. Düzenlemeden 27 Mart 2018'den önce işten anlaşarak ayrılanlar faydalanabilecek. İşten karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesiyle ayrılan vergi idaesine hak kazanacak. Son 5 senede işinden anlaşmalı olarak ayrılanlar bu düzenlemeden yararlanacak. Yıllık tavanı aşmayan kıdemde vergi kesilmediği için iade de söz konusu olmayacak.

1 Ocak'ta işinden 95 bin lira kıdemle ayrılan işçi yüzde 15'lik vergi diliminde olması nedeniyle yaklaşık 4 bin lira vergi iadesi alacak.