'İşsizlere Maaş' Flaş Gelişme! O Şart Kaldırılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Ağustos 2018 tarihinde açıkladığı 100 günlük eylem planındaki işsizlik maaşı alabilmek için 120 gün şartının esnetilmesi için geri sayım sona eriyor.

'İşsizlere Maaş' Flaş Gelişme! O Şart Kaldırılıyor

Konuyla ilgili yasal düzenleme, AK Parti Adıyaman Milletvekili Fırat ve arkadaşları tarafından TBMM 'ye sunulan 71 maddelik yasa teklifiyle hayata geçiyor. Binlerce işsizin işiszlik maaşı almasının önündeki engeli kaldıran düzenlemeye ilişkin detaylar netleşiyor.

İşsizlik maaşı bağlanabilmesi için son 3 senede en az 600 gün sigortalı olmak ve son 120 gün sürekli çalışmak şart. Sürekli çalışma kuralının bazı istisnarları da var. Hastalık, disiplin cezası, gözaltına alınmalı, mahkumiyetle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, lokavt, grev ve genel hayatı etkileyen nedenler, iş yerinde faaliyetlerin durdurulması ya da işe ara verilmesi durumunda, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan süreler kesintiden sayılmıyor. Son 120 gün içerisinde iş değişikliği yapan ya da iki iş yeri arasında bir gün boşluğu olanlar işsizlik maaşı alamıyor. 3 sene işsizlik primi ödeyen işçi işsiz kaldığında on ay işsizlik maaşı alıyor. Fakat, 15 sene kesintisiz çalışan bir işçi son 120 gün içinde bir şirketten ayrılıp başka bir şirkette işe başlarken bir gün prim denmemişse işsizlik maaşından faydalanamıyor. Yasa teklifinin 26. maddesinde bulunan düzenlemeyle, işsizlik maaşı almada vatandaşlara kolaylık sağlanacak. İşsizlik Kanunu'nda yer alan, işsizlik maaşı almak için son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartı, hizmet akdine tabi olma şeklinde değişecek.

Böylece iş değişiklikleri esnasında doğan bir günlük boşluklar, işsizlik maaşı alma konusunda engel teşvik etmeyecek.