İşsizlere 20 Bin Lira Limitli Kredi Kartı

İşsiz vatandaşlara 20 bin liraya kadar kredi kartı veren bankalar var. Bankalar Arası Kart Merkezi tarafından paylaşılan verilere göre 2017'de 62 milyon 500 bin kredi kartı bulunduğunu, Türkiye2de 20 milyon hanede hane başına 3 kredi kartının kullanımda olduğu belirtiliyor.

İşsizlere 20 Bin Lira Limitli Kredi Kartı

Türkiye'de kişi başına düşen kredi kartı 3'e düşerken, 32 milyon kişinin kredi kartı borçlusu olduğu öğrenildi. Bankalar Arası Kart Merkezi'nce paylaşılan verilere göre 2017 yılında 62 milyon 500 bin kredi kartı bulunuyor. Türkiye'de 20 milyon hane olduğunu belirten ekonomistler, bu hanelerin kredi kartlarıyla karşılaştırıldığında her evde 3 kredi kartı olduğunun görülebileceğini belirtiyor. Türkiye'deki kredi kartı kullanım alışkanlıklarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, yapılan alışverişlerin sektörlere göre ilk 3 dağılımına bakıldığında market ve AVM'lerle ilgili harcama yapıldığının görülmekte olduğunu, giyim sektöründe de alışveriş oranının yüksekliğinin dikkat çektiğini söyledi.

Kredi kartının doğru kullanımının çok önemli olduğunu, vatandaşların bilinçsiz kullanımlar neticesinde zor durumda kalabileceğini, bankaların da bunu suistimal edebileceklerini söyleyen Yılmaz, "Banka ve kredi kartları yasasına göre kredi kartı veren bankalar müracaat eden tüketicinin gerçek gelirine göre ilk yıl için iki katını, ikinci yıl için 4 katını geçiremez. Bizim derneğimize gelen şikayetlerde, işten çıkartılmış bir işçinin kredi kartına 20 bin lira limit verildiğine şahit olduk. İşi olmayan veya asgari ücretle çalışan bir kişinin 20 bin liralık bir limiti varsa, hiçbir planlama ve doğru harcama bu kişiyi kurtaramaz. Bankalar kişinin gerçek bilgi ve belgelerine dayalı bir limit koymadığı müddetçe duvara toslamak kaçınılmaz. Tüketiciler 2000 yılından bugüne kadar 2-3 kez yapılandırmayla karşı karşıya kaldı. Kredi kartı borçlanmalarının banka üzerinden yapılandırılması gündemde." dedi.

Kredi Kartı Borcu Yapılandıran Bankalar

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bank kredi kartı borcu yapılandırma işlemlerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan borç yapılandırma işlemlerinde oldukça düşük faizler yer alıyor. Kredi kartı borcu yapılandırmak isteyen vatandaşların herhangi bir işte çalışması gerekiyor. Detaylar ilgili bankaların resmi internet sayfalarından ve şubelerinden öğrenilebiliyor.