İsmail Koncuk: Türkiye Aile Şirketi Mantığı ile Yönetilemez

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Varlık Fonu kararına ilişkin eleştirilerde bulundu.

İsmail Koncuk: Türkiye Aile Şirketi Mantığı ile Yönetilemez

Sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koncuk, Türkiye'nin bir aile şirketi mantığı ile yönetilemeyeceğini söyledi. Koncuk'un açıklamalarında ayrıca şu ifadelerin yer aldığı görüldü :

"Türkiye, bir aile şirketi mantığı ile yönetilemez. Varlık Fonu Başkanı Sn Recep Tayyip Erdoğan, Başkanvekili ise damat Berat Albayrak. TBMM’de hiç bir milletvekili kan hısımlarını danışman olarak alamaz ki, doğru bir uygulama, ancak bütün bunlardan azade bir Cumhurbaşkanımız var."

VARLIK FONU KARARINDA HANGİ İFADELER YER ALMIŞTI?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen kararda Türkiye Varlık Fonu Başkanı'nın Cumhurbaşkanı olacağı, Yönetim Kurulu Üyelerinden birisinin Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilebileceği belirtilmişti.

VARLIK FONU NEDİR?

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, Türkiye merkezli bir şirket. 26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlık'a bağlı bazı şirketleri yönetmek için kanunla kuruldu. Şirketin kuruluş amacı 65. Türkiye Hükûmeti tarafından, "sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek" olarak açıklandı.10 Temmuz 2018 tarihinde 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı.

Şubat 2017'de hükûmetin, Temmuz 2016'dan beri süren olağanüstü hâl ile birlikte ilan etme yetkisine sahip olduğu kanun hükmünde kararname ile Halkbank, Türk Hava Yolları ve Ziraat Bankası dahil olmak üzere çeşitli büyük bütçeli kamu kuruluşları ve hazine arazileri bu fona devredildi.Bu kuruluşların Sayıştay denetimine tabi olmayan Varlık Fonu'na devredilmesi medyada yankı bularak beraberinde geniş çaplı eleştirileri getirdi.

VARLIK FONUNUN AMAÇLARI

  • Büyüme oranına gelecek on yıl içinde yıllık %1,5 oranında ilave artış sağlanması
  • Sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşmenin hızlandırılması
  • İslami finans varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılması
  • Yapılacak yatırımlarla yaklaşık yüzbinlerce kişilik ek istihdam sağlanması
  • Savunma, havacılık ve yazılım gibi teknoloji yoğun stratejik sektörlerdeki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesi, küresel oyuncu olmalarının sağlanması
  • Otoyollar, Kanal İstanbul, 3. havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanması
  • Katılım finansmanı sektör payının artırılması
  • Arz güvenliği sağlamak üzere, Türkiye için önem taşıyan doğal gaz ve petrol gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilmesi hedeflenmektedir.

KAYNAKLAR :

#http://turkiyevarlikfonu.com.tr/

#wikipedia.org (Varlık Fonu)

#twitter.com (İsmail Koncuk)