Güçlü Dolar Altını Baskılıyor... Düşüşler Ne Zaman Son Bulacak?

Ons altın güçlenen dolar baskısıyla dalgalı seyrine devam ediyor. Küresel piyasalarda 1.918 dolar seviyelerinde dolaşan ons altına paralel olarak gramda da yatay seyir bugün de kendini gösterdi. Uzmanlara göre ons tarafındaki durgunluk bir süre daha devam edecek.

Güçlü Dolar Altını Baskılıyor... Düşüşler Ne Zaman Son Bulacak?

Ons altın beklenenden iyi gelen ABD ekonomik verileriyle istikrar kazandı. Buna rağmen düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Gram altın ise dolar/TL kurundaki sakin seyir ve ons tarafındaki gelişmelere bağlı olarak güne yatay seyirle başladı. Gram ekranlarda 1.655 TL seviyelerinde işlem görürken Kapalıçarşı’da 1.696 TL’den alınıyor.

ABD Ekonomisinde İyimser Hava Devam Ediyor

Altın, ABD hizmet sektörü verilerinin enflasyon ve faiz artırımı endişelerini artırmasıyla yükselen doların baskısıyla karşı karşıya kaldı. Değerli metal perşembe günü ons başına 1.920 doların altında kaldı. ABD'de ISM Hizmetleri PMI Ağustos'ta 52,5 olan tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Altı aydaki en güçlü büyümeye işaret ederek 54,5'e çıktı. Piyasalar bu ay Federal Reserve'den şahin bir duraklama görüyor ve bu bir sonraki toplantıda potansiyel bir faiz artırımı sinyali verebilir.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ayrıca daha fazla faiz artırımının hala masada olduğu konusunda uyarıda bulunurken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey çarşamba günü yaptığı açıklamada, enflasyonist baskılar devam etse de merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün sonuna "çok daha yaklaştığını" söyledi.

ONS'ta Seyir İki Hafta Daha Benzer Kalacak

Öte yandan Commerzbank değerli metaller analisti Carsten Fritsch ons altın fiyatlanmaları için yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: Bunu bir trend dönüşümünün başlangıcı olarak ilan etmek için henüz çok erken Bu durum altın fiyatlarının Cuma günü iş gücü piyasası verilerine verdiği tepkiden de anlaşılıyor. Spot altın fiyatı kısa süreliğine 1.950 dolara tırmandı. Çünkü rapor iş gücü piyasasının daha da gevşeyeceğine işaret ediyor.

Ancak kısa süre sonra Fed faiz oranı beklentilerinin yeniden değerlendirilmemesi nedeniyle bu yükseliş tekrar tersine döndü. Fed’in iki hafta sonraki toplantısına kadar bu durumun değişmesi pek olası değil. Bu da spot altının şimdilik 1.950 dolarda sınırlı kalacağı anlamına geliyor.

Gözler FED Toplantısında

FED toplantısı 19-20 Eylül 2023 tarihinde yapılacak. Toplantının ardından FED Başkanı Powell eylül ayı FED faiz kararını duyuracak. Piyasalar bu ay Fed faizlerinin pas geçilmesini bekliyor. Yine de faiz artış ihitmali hala masada. Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşan Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ek faiz oranı artışları uygulamasının potansiyel gerekliliğini vurguladı. Aynı zamanda Powell, yetkililerin gelen verileri ve gelişen görünüm ile riskleri değerlendirmesi nedeniyle Fed'in Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını sabit tutabileceğinin sinyalini verdi.