Fındık Fiyatları ile İlgili TBMM'de Dikkat Çeken Açıklama

MHP 'li Cemal Enginyurt , TBMM Genel Kurulu 'nda fındık fiyatları ile ilgili açıklamada bulundu.

Fındık Fiyatları ile İlgili TBMM'de Dikkat Çeken Açıklama

TBMM 'de fıjdık fiyatları açıklaması.

MHP Milletvekili Cemal Enginyurt , TBMM Genel Kurulu 'nda fındık fiyatları ile ilgili bir açıklama yaptı. Enginyurt açıklamasında fındıkla ilgili TMO 'ya seslendi ve fındık fiyatlarının açıklanmasını istedi.

Enginyurt yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Değerli milletvekilleri, bizim orada bir söz vardır, “Yine yeşerdi fındık dalları. Acep ne olacak üreticinin hâlleri.” derler. Fındık zamanı hemen geliyor. Şimdi, tekrar yeni bir fındık sezonunda yine üreticilerimiz bizi arıyor, gözleri yine Hükûmeti arıyor, yine Tarım Bakanlığını ve TMO’dan gelecek haberi bekliyor."

GEÇEN SENE SÜREKLİ GÜNDEME GETİRDİK

"Geçen sene sürekli gündeme getirdik, araştırma önergeleri, tartışmalarla fındığımızı gündemde tuttuk. Sağ olsun, gecikmeli de olsa Sayın Cumhurbaşkanımız ekim ayı itibarıyla Ordu fındığına 14 TL, Giresun fındığına 14,5 TL vererek bir nebze olsun üreticimizin rahatlamasına vesile oldular. TMO 200 bin ton civarında fındık aldı ve belki de Türkiye’de hiçbir üründe olmayan bir başarı fındık ürünüyle elde edilmiş oldu. 200 bin ton fındığın tamamını, hatta 2016 ve 2017’de TMO’da bekleyen fındıklar da dâhil olmak üzere bütün fındıkları TMO sattı. Üstelik 16 lirayla 18 lira arasında bir fiyatla sattı ve kâr elde etti, dolayısıyla bizim söylediklerimizin doğruluğu da tescil edilmiş oldu."

REKOLTE YÜKSEK OLACAK?

Şimdi, yeni bir fındık sezonuna daha girerken yeni oyunlar sahneye konuluyor. Amerika’da bir toplantı yapılıyor, o toplantıda özellikle kendisine “ihracatçı” diyenler 850 bin ton fındık rekoltesi olduğunu söyleyerek bu sene fındık rekoltesinin çok yüksek olduğu algısıyla fındık alivre satışçıların elinde peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Tarım Bakanımız mayıs ayında Ordu’da fındık çalıştayında bir söz verdi ve dedi ki: “İnşallah bu sene fındık üreticisinin yüzünü güldüreceğiz.” TMO Genel Müdürü “İnşallah sezon içerisinde fındığın değerini karşılayacak rakamı açıklayacağız ve TMO fındık alacaktır.” dedi. Biz bu söze güveniyoruz, itimat ediyoruz. Milletimiz de bu sözün hayata geçmesini bekliyor ama geçen seneki gibi ekim ayında beklemiyor çünkü fındık 15 lira civarında bir rakamla satış görünce bu sene üretici ciddi anlamda bahçesiyle ilgilendi, yüzde 100 artan gübre ve ilaç fiyatlarına rağmen bahçesine bakım yaptı ve fındık amele fiyatları çok yüksek olmasına rağmen fındık toplamak için köylere çekilmeye başladılar. Bu insanlar fındık pazara inmeden fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor ve en doğal hakları. Biz buradan AK PARTİ’li dostlarımız aracılığıyla ve bizi izlediğine inandığımız Tarım Bakanı, TMO Genel Müdürü ve Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyor ve diyoruz ki: Fındık üreticisi hakkını ekim ayı gelmeden bekliyor, ilan edilmesini istiyor, “TMO en az 20 lira olarak fındık taban fiyatını açıklamalıdır.” diyor. Bu 20 lira rakamı afaki bir rakam değildir, tekrar, biraz önce söylediğim rakamı ifade etmek istiyorum: TMO 2018 fındığını 18 TL’den satmıştır ve bizde yıllardır gelenek hâline gelmiştir, son satılan rakam taban fiyatı oluşturmuştur. 18 lira artık yerleşik bir fiyat olarak kabul edilmeli ama maliyet artışları, akaryakıttaki artışlar da dikkate alınarak üreticinin bu sene yüzünün gülmesi için fiyatın 20 TL olması gerektiğini ifade ediyorum.

Karadeniz insanı hakikaten büyük bir mağduriyet yaşadı, bu mağduriyetin giderilmesi için Hükûmetimizin bir an önce fiyat açıklamasını bekliyor, hepinize teşekkür ediyorum,"

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA