Evi olan çileden çıkacak! 21 bin TL yerine 33 bin TL ödeyecekler!

Ev sahiplerine müjdeli haber geldi! Kira geliri üzerinden uygulanan istisna miktarına yönelik yapılan değişim, gelir vergisi ödeyecekleri sevindirdi!

Evi olan çileden çıkacak! 21 bin TL yerine 33 bin TL ödeyecekler!

Alınan yeni bir kararla, kira gelirleri üzerinden uygulanan istisna miktarı yükseltildi. Bu kararla birlikte, 21 bin liradan 33 bin liraya çıkarılan istisna miktarı, gelir vergisi ödemek zorunda olanları sevindirdi. Yapılan açıklamalara göre kira geliri yıllık bazda 33 bin liranın altında olanlar, gelir vergisi ödemeyecekler! 

2023 yılında 21 bin lira olan istisna tutarı, 2024 yılında 33 bin liraya çıkarıldı. Böylelikle de yıllık kira gelirinden elde ettiği miktar 33 bin lira ve altında olanların vergiden muaf olacağı netleşti. 

Kira gelirinde vergi muafiyeti sağlanabilmesi için gayrimenkul sahibinin beyanname vermesi şartı aranacak. Ayrıca, birden fazla konutu olmaması da gereken şartlar arasında olacak. Basit usulde esnafların da faydalanabileceği kira gelir vergisi muafiyetinde, birden fazla kira geliri olanlar vergi muafiyetinden yararlanamayacaklar. 

kira gelir beyannamesi

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? 

2024 yılında istisnaya tabi tutarın 33 bin lira olarak belirlenmesinin üzerine çeşitli hesaplamalar da başladı. Bu kapsamda, ödenmesi gereken vergi tutarının hesaplanabilmesi için, konut kira gelirleri toplamından istisna tutarı çıkarılır. Ardından kalan kısımda giderler tespit edilerek matrahtan düşülür. Kalan kısım, ödenecek olan vergi diliminin girdiği kısımdır. Buradan da gelir vergisi hesaplanarak ödenir. Yıllık beyanname verildiğinden ek olarak bir de damga vergisi ödenmesi gerekmektedir. 

Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır? 

Vergi mükellefleri, isimlerine çıkan vergileri İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeyebilecekler. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulaması üzerinden de yapılabileceği gibi, uygulamayı kullanmayanlar anlaşmalı bankaların şubelerinden de ödeme gerçekleştirebilecekler. Alternatif ödeme kanalları da yine kullanıma açık olacağı gibi, dileyenler PTT iş yerlerinden de ödeme yapabilecekler. Ayrıca, yıllık beyanname verme konusunda tüm vergi mükellefleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çağrı merkezi olan VİMER-189’u arayabilecekler.