Ehliyet Alacaklar Dikkat: Kurs ve Sürücü Belgesi Ücretlerine Zam

Ehliyet almak isteyen vatandaşlara kötü haberler art arda gelmeye başladı. Ehliyet almak için kurs, e sınav, direksiyon sınavı, değerli kağıt parası ve sürücü belgesi ücretlerine son 4 yılda yüzde 190 'ın üstünde zam geldi.

Ehliyet Alacaklar Dikkat: Kurs ve Sürücü Belgesi Ücretlerine Zam

Ehliyet fiyatlarına zam.

Araba kullanabilmek için vatandaşlık alması gereken ehliyete son dönemlerde art arda zamlar geldi. Zamlar nedeniyle ehliyet almak isteyen vatandaşların sayısında bir azalma meydana geldi. 

Son rakamlara göre ehliyet alabilmek için bir vatandaşın geçtiğimiz 4 yıla göre yüzde 190 daha fazla para vermesi gerekmektedir. 4 yıl önce 950 TL 'ye alınabilen ehliyet şimdi 2 bin 750 TL seviyesine kadar yükseldi. Son yıllarda art arda gelen zamların ,  yüzde 70'lik üretici enflasyonu (ÜFE) oranının çok üzerinde olması dikkatlerden kaçmadı. 

1 Ocak 2016 'da yapılan değişiklik sonrası kurs fiyatlarının belirlenmesi valiliklerin eline verildi. 

DÜŞÜK FİYAT VEREN KURSLARA CEZA

Valilikler taafından belirlenecek taban fiyatların altına inen sürücü kursları, para cezası ve iki dönem kurs açmama cezası alacak. Bu nedenle Valilikler tarafından belirlenen taban fiyatlar kurslar tarafından alınıyor.  İstanbul için belirlenen taban fiyatı bu yıl için 1.750 TL seviyesinde iken , ehliyet almak isteyen yurttaşlar sürücü kursu fiyatının dışında 80 TL e-sınav parası, 110 TL direksiyon sınav parası, 166 TL değerli kâğıt bedeli parası, 30 TL vakıf hizmet bedeli parası ve 613.30 TL sürücü belgesi harç bedeli ödemesi yapıyor ve ehliyetini bu ödemeleri yaptıktan sonra anca alabiliyor.

BAŞVURU SAYISINDA AZALMA

Son zamların ardından ehliyet almak için başvuru yapan kişi sayısında düşüş yaşandı.  İstanbul Sürücü Kursları Konfederasyon Başkanı Nusret Türker, konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Türker yaptığı açıklamada  2017 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 550 bin kişinin başvuru yaptığını, 2018 yılında bu rakamın 50 bin azalarak 1 milyon 500 bine gerilediğini söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA