EFT-Havale-Kredi Kartı Aidatı-Fatura Ödeme İşlemlerine Zam-İşte 2019 Ücretleri

Bankaların müşterilerinden EFT, havale, kredi kartı aidatı, fatura işlem ücreti adı altında birçok kesinti yapıyor. 2019 yılı ortaları itibariyle bu rakamlara zamlar geldi. İşte son fiyatları.

EFT-Havale-Kredi Kartı Aidatı-Fatura Ödeme İşlemlerine Zam-İşte 2019 Ücretleri

Karları düşen bankalar EFT ve fatura ödeme işlemlerine fahiş zamlar getiriyor.

Cumhuriyet' ten Şehriban Kıraç 'ın bugün kaleme aldığı yazısında, 2018  'de  2017 yılına göre yüzde 32 artışla yaklaşık 37 milyar TL hizmet geliri elde eden bankalar, havale, EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme gibi işlemler için vatandaşlardan ayrıca ücret almakta ve bu ücretlere her yıl zam yapmaktadır. Bankalar bu işlemlerin ücretlerine 2019 başından itibaren fahiş zamlar yaptı. Edinilen son bilgilere göre bazı bankalar , yıl içinde de zamlarına devam etti. 

YÜZDE 59 ZAM

Geçtiğimiz senenin  ilk 5 ayı itibarıyla bankaların kredilerden aldığı ücret ve komisyonlar 4 milyar 68 milyon TL  seviyesinde iken, 2019 yılının ilk 5 aylık döneminde bu rakam yüzde 59 arttı ve 6 milyar 474 milyon lira seviyesine kadar  yükseldi.

Bankaların nakdi kredilerden aldığı ücret ve komisyon miktarları da yıl içinde ciddi şekilde artarken  bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 seviyesinde artış gösterdi. Bankaların bu işlemlerden karı 3 milyar 83 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde bankacılık hizmet gelirleri de yüzde 45 artışla 13 milyar 407 milyon liradan 19 milyar 451 milyon liraya fırladı.

HAVALEDEN 12 LİRA

Birçok banka,  20 'ye yakın farklı bankacılık işleminden EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme için ücret ve komisyonlara geçen yıla oranla  yüzde 50 seviyesinde bir zam yaptı.

Şubeden yapılacak EFT işleminin ücreti 55 lira iken bu yıl bu rakam 70 lira seviyesine kadar çıktı.  ATM' lerden havale ise 8 liradan 12 liraya kadar yükseldi.

Her bankadan bu işlemler için vatandaşlardan aldığı ücretler farklı olsa da , müşteriler bu ücretleri ödemek istemiyor. 

Bir banka şubesinden yapılan EFT ücreti 40 liradan başlarken azami tutar 750 lira seviyesine  kadar yükseliyor. Banka şubesinden hesaptan hesaba yapılan TL havalesinde banka müşteriden 44 lira keserken, aynı şubenin ATM'sinden yine aynı şubedeki bir hesaba havalenin ücreti ise 12 liradan başlıyor. Ki bu hizmet yılbaşına kadar bir çok bankada ücretsiz yapılıyordu. ATM'den EFT yapmanın ücreti ise 16 TL'den başlıyor.

KARTSIZ PARA YATIRMA ÜCRETİ

ATM' lerden bir başkasına ya da kendi hesabına kart olmadan para yatırmak isteyen vatandaşlar için işlem ücreti 15 liradan başlıyor. Bazı bankalarda kredi kartının kaybolması ya da çalınması durumunda yenileme durumunda 40 TL para alınıyor.

KREDİ KARTI AİDATLARI VE FATURA ÖDEMELERİ

Kredi kartı aidatları da yine her bankaya ve kartın cinsine göre ,  ek kart olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. 

Birçok bankanın kredi kartı için aldığı aidatı 60 ile 250 TL arasında oluyor.  Yıllık ek kart ücreti 60 TL 'yi aşarken fatura ve diğer ödemelerde ise bankalar fatura başına 2 TL civarında kesinti yapabiliyor. Diğer banka ATM'lerinden nakit çekme ücreti 9 liradan başlıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA