Dolarda Düşüş Devam Ediyor-20 Haziran 2019 Güncel Döviz Kuru ve Altın Fiyatları ve Yorumları

Amerikan Merkez Bankası Fed 'in önceki gün aldığı faiz kararı sonrası piyasalar hareketlendi. Kapalı çarşıda ve serbest piyasada fiyatlar değişti. İşte dolar kuru ile altın fiyatlarında son durum.

Dolarda Düşüş Devam Ediyor-20 Haziran 2019 Güncel Döviz Kuru ve Altın Fiyatları ve Yorumları

Fed 'in faiz kararı sonrası dolar düştü altın yükseldi.

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre , Amerikan Merkez Bankası 'nın  önceki akşam yaptığı faiz kararı açıklaması sonrası dolar ve altın fiyatları hareketlendi. 

ABD Merkez Bankası Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını duyurdu. Fed faizi yüzde 2.25 ile 2.50 arasında sabit bıraktı.

Fed noktasal grafiğe göre 8 üye 2019'da faiz indirimi bekliyor. 8 üye 2019'da sabırlı olmaktan yana, 1 üye faiz artışı bekliyor.

Fed'den yapılan açıklama şu şekilde;

Sürdürülebilir ekonomik büyümü görünümü için belirsizlikler arttı.

Ekonomik büyümenin güçlü istihal piyasası ve hedefe yakın enflasyon ile sürdürülmesi için uygun, gerektiği şekilde hareket edilecek.

Ekonomik aktivite ılımlı bir oranda artıyor.

Hanehalkı harcamaları toparlanıyor görünüyor, ancak işletme sabit yatırımları zayıf olmaya devam ediyor.

Fed noktasal grafiğe göre 8 üye 2019'da faiz indirimi bekliyor. 8 üye 2019'da sabırlı olmaktan yana, 1 üye faiz artışı bekliyor.

Faizlerin değiştirilmemesi kararını 1'e karşı 9 oyla aldı, Bullard faiz indirimi istedi.

Hanehalkı harcamaları toparlanıyor görünüyor, ancak işletme sabit yatırımları zayıf olmaya devam ediyor.

DOLAR KURU NE KADAR?

Piyasalar , Fed 'in faiz kararı sonrası hareketlendi. Gece yarısı gelen faiz kararı, Türkiye 'de sabah piyasalar açıldığında etkisini gösterdi ve dolar kuru bir miktar düştü. Dün 5,83-5,91 bandında seyreden dolar kuru, Fed 'in faiz kararı sonrası  sabah saatlerinde 5,77 TL seviyesine geriledi. Öğle saatlerinde ise dolar kuru 5,73 Tl seviyesine geriledi. 

EURO KURU NE KADAR?

Piyasaların açılması ile birlikte euro kurunda da düşüş yaşandı. Euro şu sıralar 6.48 TL seviyesinde seyrediyor.

ALTIN FİYATLARI

Dolar ve euro kuruna ters olarak gram altın bugüne sert yükselişle başladı. Önceki günü 252 TL seviyesinden tamamlayan gram altın, bugün sabah saatlerinde sert bir yükselişe geçti ve 258 TL seviyesine kadar çıktı. 

Öğle saatlerine yaklaşılırken doların düşmesi ile birlikte gram altın da bir miktar düştü ve şu sıralar 254 TL seviyesinden işlem görüyor. 

Çeyrek altın ise kapalı çarşıda 406 TL 'ye alınıp 415 TL 'ye satışa sunuluyor. 22 ayar bilezik ise 231,30 TL 'ye alınıp 233,30 TL 'ye satışa sunuluyor.  İşte altın fiyatları.

DOLAR DÜŞECEK Mİ YÜKSELECEK Mİ YORUMLARI

ANALİSTLER DOLARDAKİ DÜŞÜŞ İÇİN HEM FİKİR

Fed’in faiz kararı sonrasında aracı kurum analistleri dolar tarafında düşüş olacağı beklentilerini açıkladı.

Faiz indirimi olasılığının artmasıyla birlikte dolarda analistler ilk planda 5.55 liraya kadar gerilemeyi bekliyorlar.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR

Enver Erkan – GCM Menkul Değerler

FOMC’den çıkan açıklamalar, ekonomistlerin toplantıdan önceki beklentileriyle uyumlu, “güvercin” açıklamalar… Fed’in açıklamaları itibariyle 2019 yılında ilerleyen aylarda faiz indirimine açık kapı bırakıyor, ki piyasanın bunu vadeli fonlardaki görüntü itibariyle Temmuz ayından itibaren fiyatlamakta olduğunu net bir şekilde görüyoruz.

Fed’in faiz indirim sinyali küresel piyasalarda risk iştahını artırdı ve USD haricinde majörler ve alternatif varlıklarda artışa yol açtı. Wall Street ve Asya borsalarında durum pozitif, USD ve ABD tahvil getirileri ise Fed kararı sonrasında düşüşteler. ABD tahvil faizinde gerileme riskten kaçış algısından değil Fed’in olası faiz indirimi sinyali vermesinden kaynaklanmaktadır. TRY de bu ortamda diğer gelişen ülke para birimleri ile beraber USD karşısında değer kazancı sağlamaktadır. 

Teknik olarak, 5,86 bariyeri önemli olmakla birlikte USDTRY kuru ilgili bölge altında kısa vadeli negatif fiyatlama davranışına devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile 5,7550 başta olmak üzere 5,73 ve 5,70 desteklerine doğru geri çekilme izlenebilir. Özellikle 5,7550 altındaki kalıcı hareketler, negatif görünümün daha da güçlenmesini sağlayabilir. Aksi takdirde 5,7550 – 5,86 arasında sıkışma izlenebilir.

USDTRY kuruna yönelik negatif beklentinin sona ermesi ve pozitif görünümün ön planda yer alabilmesi içinse, 5,86 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 5,89 başta olmak üzere 5,9250 ve 5,9550 bariyerlerine doğru yeni fiyatlama davranışı izlenebilir.

DOLARDA 5.66 SEVİYESİ TAKİP EDİLİYOR

Tuncay Turşucu - İntegral Yatırım Araştırma Direktörü

ABD Merkez Bankası Fed dün akşam beklentilere paralel mesajlar verdi. Fed 2019 yılında faiz artırım görüşünden vazgeçip gevşek para politikasına tekrar dönüş yaparken, yılın geri kalanı için 50 baz puan faiz indirimi beklentisini destekledi. Piyasalarda bir sonraki temmuz ayında yapılacak toplantıda faiz indirimi beklentisi oldukça yüksek ve küresel piyasalarda bu beklenti fiyatlanıyor. Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından dolar endeksi 97.80’den 96.90 seviyesine gerilerken, küresel borsalarda yükselişler görülüyor. Dünkü kararı gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsaları için pozitif olarak değerlendiriyoruz. Dolar, bu karar sonrasında 5.84 TL seviyelerinden bu sabah 5.7772 TL seviyesine gerilemiş görünüyor. Dün başlayan gevşeme bu sabahta devam etmekte. Dolar kuru için 5.74 TL ve 5.66 TL seviyelerini destek olarak izliyoruz. Özellikle 5.66 TL seviyesi oldukça güçlü bir haftalık destek seviyesi olması bakımından önemli. Bu seviyeye düşüşler olsa bile bu noktalardan ya da buna yakın seviyelerden alımlar gelebilir. Ancak pozitif rüzgarın TL lehine esmesini dikkate aldığımızda alımların sınırlı yükselişe neden olması beklenebilir. Kurdaki düşüşün çok sert olmadığını söylemek mümkün. Bunda yurt içi risklerin etkisi olmasının yanında düştükçe gelen kurumsal alım taleplerinin etkili olduğu söylenebilir.

TEPKİ YÜKSELİŞLERİ SATIŞ FIRSATI OLACAKTIR

Rıdvan Baştürk – Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti

Küresel faizler düşmeye devam ediyor. Bu hafta içerisinde ECB Başkanı Draghi’nin daha fazla faiz indirimi ve parasal teşvik sinyali vermesinin ardından dünya genelinde faizler sert düşmüştü. Dün akşamki Fed toplantısı da bu hareketlerin devamını destekliyor. Fed üyelerinin büyüme beklentilerini sabit tutması, aşağı yönde revize etmemesi, küresel risk iştahı açısından önemliydi. Enflasyon tarafında aşağı yönde sert revizyon var. Bu durum dolar endeksi ve ABD faizlerini bir süre daha baskılayabilir. ABD 10 yıllık tahvil getirileri mevcut durumda %2’nin altına indi. Bu durum doların küresel bazda zayıf kalmasına neden olabilir. Küresel faizlerin gerilemesi ve yurtiçinde yüksek faiz oranları bu aşamada TL’nin cazibesini artıracak bir unsur olarak değerlendirilebilir. Piyasa beklentisi Temmuz’da bir faiz indirimi gelmesi yönünde anca bu indirim Eylül  ayına da sarkabilir. Fed, özellikle G-20 toplantılarının ardından piyasalarda birkaç ay daha verilerin seyrini izlemek isteyecektir.

Teknik olarak önemli seviyeler izliyoruz. Dolar kurunda 9 Mayıs’ta 6.24 seviyeleri görüldükten sonra aşağı yönde bir kanal hareketi izliyoruz. Bu kanalın tepe noktası mevcut durumda 5.95’te yer alıyor. Kısacası, 5.95 altında kalındığı sürece genel trend aşağı yönde olmaya devam edecektir. Ara ara tepki yükselişleri gelebilir ancak bunlar satış fırsatı vermeye devam edecektir. Aşağıda ise 5.74 önemli destek noktası. Bu seviye altına sarkılırsa 5.65’e doğru potansiyel düşüş alanı görebiliriz.

DÜŞÜŞ DEVAM EDERSE DESTEK 5.55 LİRA

Turan Can Gürsoy - Marbaş Menkul Değerler

Dün akşam ABD Merkez Bankası FED faiz oranlarını %2.25 ile %2.5 aralığında sabit tuttu ve daha güvercin bir para politikası duruşu mesajı verdi. FED ‘’büyümeyi sürdürmek için uygun davranacağını’’ ve ‘’ekonomik görünüm için gelen bilgilerin sonuçlarını yakından takip edeceğini’’ söyledi.

FED kararı öncesinde 5.82’li seviyelerde işlem gören USD/TRY Paritesi kararın ardından 5.77’li seviyelere kadar geriledi. Teknik olarak 5.8450 seviyesi altında 5.70 ve 5.55 noktaları sırasıyla destek noktaları olarak öne çıkıyor. Diğer taraftan 5.8450-5.8745 seviyelerinin aşılması yeniden yukarı yönlü bir hareketi beraberinde getirebilir.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA