Dolar ve Altın Gece Yarısı Neden Yükseldi? Ağustos 2019

Gece yarısı dolar ve altın fiyatlarında ani yükseliş yaşandı. Peki dolar ile altın fiyatları neden ani şekilde yükseldi? Dolar kuru ve altın fiyatlarında son durum nedir? İşte detaylar.

Dolar ve Altın Gece Yarısı Neden Yükseldi? Ağustos 2019

Dolar ve altın gece yarısı sert yükseldi.

Dolar/TL parametresi ile grma altın fiyatı, gece yarısı saat 1.25 'te ani bir yükseliş gösterdi.  Çok sert yükseliş gösteren dolar 5.75 TL seviyesinden 6.44 TL seviyesine , gram altın ise bir anda 282 TL seviyesinden 314 TL seviyesine kadar yükseldi. 

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret gerilimleri, ABD Başkanı Donald Trump 'ın Fed Başkanı 'nın istifasını istemesi ve ABD şirketlerinin birer birer Çin 'den çekilme kararı alması  dolar kurunu tetikledi. Dolar küresel piyasalarda dolar kuru bu nedenle ani bir yükseliş gösterdi. 

Off shore yuan, dolar karşısında yüzde 1 seviyesinde bir kayıp yaşadı ve 7.19 'luk seviyeinin üstüne kadar çıktı. 2019 senesinden bu yana en yüksek seviyesini görren kur nedeniyle  güvenli liman arayışıyla Japon yeni (JPY) cephesini de tetikledi. Yen yükselirken, hisse senedi ve tahvillerde düşüşler meydana geldi.

Dolar/TL de paralel olarak, yuan ve yen kaynaklı hareketle gece 1 ila 1.30 arasında sert yükseldi ve 5.77 seviyesinden 6.3953'e kadar gelerek 2018 ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar kuru ardından 5.80 seviyesine geriledi.

İşte dolarda gece saatlerinde yaşanan ani yükselişin grafiği >>

ALTIN NEDEN YÜKSELDİ?

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları , ABD şirketlerinin Çin 'den çekilme kararı alması ve Brexit 'te kararlılığın sürmesi altın fiyatlarını ani yükseltti.  Dolar kurunun da ani yükselmesi , altının ons fiyatının yükselmesi ve gram altının deer kazanmasına neden oldu.

Dolarda ani yükseliş sonrası düşüş , gram altın fiyatını da düşürdü. 

İşte o yükseliş anı:

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar kuru 5.79 TL  seviyesinde seyrederken gram altın 285 TL seviyesde seyrediyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA