Dolar Kuru Yükselecek mi , Düşecek mi? İşte Son Dolar Tahmini

Amerikan Merkez Bankası 'nın kararının ardından Dolar kuru yükselecek mi? Yoksa düşecek mi? tartışmaları başladı. İşte ekonomistlerden dolar tahmini.

Dolar Kuru Yükselecek mi , Düşecek mi? İşte Son Dolar Tahmini

Dolar ile ilgili kritik tahmin.

Haziran ayının başındna beri Fed 'in açıklaması büyük merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz gün açıklama yapan Fed, "faizde frene basacağı"  sinyalini verdi. Faiz indirimi yapılacağı beklentilerinin resmileşmesi ve ABD şirketlerinin rekabet gücünü düşürmesi ile birlikte Trump 'da faiz indirimi çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmeler sonrası Amerikan Merkez Bankası FED 'in Başkanı Jerome Powell beklenen açıklamayı yaptı ve birçok FED üyesinin faiz indiriminin uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.  Powell; bankanın, gelecek dönemde bu yönde adım atma ihtimalinin daha da güçlendiğini ifade etti. Küresel büyümede yaşanan yavaşlamanın ve Çin başta olmak üzere devam eden ticari müzakerelerinin, endişeler arasında yer aldığını söyleyen Powell, ekonomik büyümeye yardımcı olacak uygun araçları kullanmaya devam edeceklerini ve faiz indirimi yapabileceklerini söyledi.

YIL SONUNA KADAR İKİ İNDİRİM

Analistler , Fed başkanının bu açıklamasının ardından beklentilerini dile getirdi. Goldman Sachs; FED'in temmuz ve eylül aylarında faiz indirimine gidilmesini beklediklerini söyledi. İndirimin 25'er baz puan seviyesinde olduğu belirtildi. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi de, risk görünümünün "aşağı yönlü" olduğunu, faiz indirimleri ve daha fazla parasal genişlemenin kuvvetli ihtimal dahilinde olduğunu söylemişti.

TÜRKİYE 'YE ETKİSİ

Faiz indirimi kararının alınacak olması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine fon akışının hızlanmasını ve bu ülkelerde de faiz indiriminin yapılabilmesinin önünü açacaüğını gösteriyor. 

Son dönemlerde yüzde 24'lerden düşüşe geçen Türkiye gösterge faizi, dünkü işlemlerde yüzde 20 sınırına kadar geldi. Analistler, Fed 'in indirim kararı sonrası ilk etapta gösterge tahvilin yüzde 18-19 bandına kadar gerileyebileceğini ifade ediyor.

DOLAR YÜKSELECEK Mİ DÜŞECEK Mİ?

Fed 'in faiz indirimi sinyallerini vermesi ve Temmuz ayında indirim yapılacağının, önde gelen analistler tarafından desteklenmesi sonrası dolar kurunda düşüş yaşandı. 5,90 TL seviyelerinde olan kur, bugün 5,74 TL seviyesinden işlem görüyor. 

Fitch Direktörü , önceki gün Türkiye enflasyonu ile ilgili bir açıklama yaptı ve önümüzdeki aylarda enflasyonun düşeceğini söyledi. Tüm bu gelişmeler piyasalara olumlu yansımaya başladı. 

Analistler dolar kuru ile ilgili bir açıklama yaptı ve  dövizle işi olmadığı halde yatırım için her fırsatta dolar alan yerlileri, son gelişmeler konusunda ciddi şekilde uyarıyor. Doların artık barutunun tükendiğini vurgulayan analistler şu ifadeleri kullandı:

"ABD, bundan sonra bütün dünyada daha zayıf bir dolar istiyor. Bu durumda dolarda yeni yükselişlerin önü, sadece ekonomik verilere bakarsak çok da açık değil. İç gündemdeki seçim ve S-400 belirsizliği de ortadan kalkınca, orta vadede doların 5,20 TL'ye kadar gerilereme potansiyeli mevcut. Yukarı yönlü ataklarda ise, 6 TL'nin üzeri görülse bile satış fırsatı olacak ve buralarda çok kalıcı olmayacaktır" görüşünü savunuyor. Bu dönemde, henüz yüksek seyreden faiz oranlarından orta ve uzun vadeli mevduat veya tahvil almanın bir alternatif olabileceğini vurgulayan analistler "Çünkü faizler hızla gerileyecek. Riski sevenler, borsada da fırsat kollayabilirler"

MERKEZ BANKASI YIL SONU 6.30 OLACAK DEDİ

Merkez Bankası , Haziran ayı beklenti anketinde yıl sonu dolar kuru tahminini 6.30 olarak açıkladı. Fed kararı sonrası Temmuz ayında açıklanacak beklenti anketinin sonucu bekleniyor. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA