Dolar Endeksi Düşüşte, Yurt İçi Döviz Kurları Yükselişte...

Dolar endeksi haftanın son işlem gününde çıktığı 106.80 seviyesinin altına geriledi. Buna karşın ABD para birimi küresel piyasalardaki göçünü korumaya devam ediyor. Dolar/TL dün çıktığı zirve seviyelerin biraz altında fiyatlandı.

Dolar Endeksi Düşüşte, Yurt İçi Döviz Kurları Yükselişte...

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 27,4630 seviyelerinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,7 artışla 29,10'dan, sterlin/TL yüzde 0,3 yükselişle 33,6280'den satılıyor.

Dolar Endeksi Geriledi

Bu hafta küresel piyasalarda güçlenen doların etkisiyle 106,8 ile 30 Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesini test eden dolar endeksi, haftanın son işlem gününde yüzde 0,3 değer kaybıyla 105,8 seviyelerinde bulunuyor. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,3 değer kazancıyla 1.0590 seviyelerinde bulunuyor. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen "şahin" söylemlerin, dün ABD'de açıklanan ekonomik verilerin ardından "güvercinleştiğine" dikkati çekerek, bu durumun döviz piyasalarının yönünün belirlenmesinde etkili olacağını söyledi.

Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bu akşam açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporunun yanı sıra İngiltere'de büyüme, Avro Bölgesi'nde öncü enflasyon, ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde seviyelerinin 106'nın direnç, 104'ün ise destek konumunda olduğunu bildirdi.

Dolar Kurunda Kısmı Yükseliş Devam Ediyor

Ziraat FX tarafından hazırlanan günlük dolar bülteninde şu ifadelere yer verildi: Küresel piyasalarda risk iştahında toparlanma gözlemliyoruz. Petrol fiyatındaki düşüş, bazı Fed üyelerinden gelen güvercin açıklamalar ve ABD ile Çin liderlerinin olası görüşmesinin gündeme gelmesi destekleyici gelişmeler olarak
takip ediliyor.

Dün %0,4 oranında gerileyen Dolar endeksi (DXY) bu sabah da düşüyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de genel olarak pozitif tarafta seyrediyor. Bugün yurtdışında Euro Bölgesi’nde eylül ayı öncü TÜFE rakamları ve ABD’de PCE deflatör (çekirdek dahil) ağustos ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ağustos ayı verisi öne çıkıyor. Verilerde beklentilerin üzerinde rakamalar gözlenmedikçe risk iştahındaki toparlama isteği sürebilir.

Yurtiçinde ise bir süredir kısmi yükseliş eğilimi gösteren Dolar/TL’de birkaç gündür ivmenin biraz artığını izliyoruz. Kurun bu sabah 27,50 seviyesine yaklaştığını gözlemliyoruz. Günün geri kalanında kur 27,40 desteğinin üzerinde kalarak kısmi yükselişini sürdürebilir. Olası yükselişlerde 27,62 direnç konumunda. Bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin not değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. S&P’nin, Türkiye’nin kredi notunu sabit tutması ve “negatif” olan not görünümünü ise “durağan”a revize etmesi öngörülüyor.