Devletten Vatandaşlara Para Yardımı-İşte Detaylar

Devletten vatandaşlara birçok başlık altında binlerce TL ödeme yapılıyor. Bu desteklerden bazıları haberimizde. İşte devletin vatandaşlara karşılıksız verdiği destekler.

Devletten Vatandaşlara Para Yardımı-İşte Detaylar

Devletten vatandaşlara para desteği

Devlet , birçok başlık altında ihtiyaç sahibi vatandaşlara para yardımı yapıyor. Bu yardımların büyük çoğunluğu vatandaşlar tarafından bilinmiyor. Biz de bu haberimizde , devletin vatandaşlara verdiği bazı desteklere yer verdik.

İşte o desteklerden bazılarının detayları.

2022 aylığı: Bu aylığım kapsamı diğerlerine göre biraz geniş. Bu aylığın kapsamında 5 çeşit maaş verilmektedir. Bunlardan ilki 65 yaşını geçen vatandaşlara verilen yaşlılık aylığı), bir diğeri yüzde 40 ile 69 arasında engelli  olan vatandaşlara verilen aylık, yüzde 70 ve üzeri olan vatandaşlara verilen engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı.

Bu desteklere başvuru yapan adaylar için muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3 ’ünden (2019 için 609 lira) az olması gerekiyor. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. Yaşlılara 606 lira, engellilere 483-724 lira arasında ödeme yapılıyor.

3294 Sayılı yardım: Şart eğitim yardımı olan bu yardım , ilkokula giden kız çocukları için aylık 40, erkek çocukları için 35. Liseye giden kız çocukları için aylık miktarı 60, erkek çocukları için  ise 50 TL. 'dir. 

Çoklu doğum yardımı: İhtiyaç sahibi ailelere , ikiz veya üçüz çocukları için yardım yapılıyor. Bu yardım çocuk başına 150 TL 'dir. Bu ödeme doğum sonrası 0-24 ay arasında veriliyor. 

Doğum yardımı: Tüm vatandaşlara birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için 600 TL  yardım yapılıyor. Bu ödeme 1 defa yapılıyor. Çocuk doğduktan sonraki  1 ay içinde PTT 'ye başvuru yapmanız gerekmektedir. 

Eşi vefat etmiş kadınlara: Eşi vefat eden ve sigortası olmayan muhtaç kadınlara aylık 275 TL olmak üzere iki ayda bir toplamda 550 TL yardım veriliyor.

Evde bakım yardımı: Engelli veya yatalak yakınlarına evde bakanlara yapılan ödemedir. Bu ödeme için engel oranının en az yüzde 50 olması ve ‘Ağır engelli’ sınıfında olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hane içinde kişi başına düşen gelirin 1218 liranın altına olması gerekmektedir. Aylık ödeme 1305 lira olan yardım için başvuru ikametgahın bulunduğu yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne yapılacak.

Ev kadınları için gelir getirici projeler: Ev kadınlarına kendi işini kurabilmesi için 15 bin liraya kadar faizsiz ve uzun vadeli kredi imkanı tanınıyor. Bu kredi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yoksul ailelere ‘Gelir Getirici Projeler’ adı altında sağlanıyor. Amaç, yoksul birey ya da hanelerin kendi geçimlerini sağlayacak iş kurmaları ve gelir elde etmeleri.

Elektrik faturası desteği : Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların aylık elektrik faturasının 200 liraya kadar kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Öksüz yetim aylığı: Çocuk başına aylık 100 TL olmak üzere her iki ayda bir 200 TL ödeme yapılır. Bu yardım; annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş olan 18 yaşın altındaki çocuklara ödeniyor.

Bu konularda ‘Alo 144 Sosyal Yardım Hattı’ndan detaylı bilgi alabilirsiniz.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA