Bakan Bolat: Cari Açığımızı Azaltmak İçin Yeni Enerji Keşifleri Yapacağız

Bakan Bolat, yeni keşiflerle enerji kaynaklı cari açığı azaltmayı hedeflediğini açıkladı. Türkiye'nin sürdürülebilir ihracat artışı ve dış ticaret dengesi için adımlar atacağını belirtti. Haksız fiyatlarla mücadele ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi vurgulandı.

Bakan Bolat: Cari Açığımızı Azaltmak İçin Yeni Enerji Keşifleri Yapacağız

Türkiye Ekonomi Modeli ile Cari Açık Hedefleri

Türkiye Ekonomi Modeli adı verilen düşük faizli cari fazla hedefli ekonomik modelde cari açık 19 aydır rekor kırıyor. Aynı süreçte enflasyon artarken, rezervler eriyor ve TL tarihinin en düşük seviyelerine geriliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre cari açık yeni bir rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre aylık cari açık 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mayıs dönemindeki açık 37 milyar doları buldu. 12 aylık cari açık ise 60 milyar dolara yükseldi.

Yenilenebilir Enerji ve Cari Açığın Azaltılması

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda yeni dönemde atacakları adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Bolat, enerji kaynaklı olan cari açığın büyük bir kısmından bahsederek, "Yeni petrol ve doğalgaz keşifleri ile enerji kaynaklı cari açığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarındaki ilerlemelerle dış ticaret dengesizliğini düşüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bolat, önceliklerini şu şekilde sıraladı: "Sürdürülebilir ihracat artışı ve dış ticaret dengesi, etkin, hızlı ve güvenli bir gümrük anlayışı, adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret ortamının sağlanması."

2028 Yılı Hedefleri

"Sürdürülebilir ihracat artışı" hedefleri doğrultusunda konuşan Bakan Bolat, "2028 vizyonu kapsamında projelerimiz ve faaliyetlerimizle mal ihracatını 400 milyar dolara, hizmet ihracatını ise 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin küresel mal ihracatındaki payını yüzde 1,2'ye, küresel hizmet ihracatındaki payını ise yüzde 1,5'e yükselteceğiz" dedi.

omer-bolat2.jpg

Fahiş Fiyatlarla Mücadele

Piyasalarda enflasyonist bir ortamın olduğunu belirten Bakan Bolat, "İstikrar sağlandığında ticaret canlanmaya başladı. Türkiye, büyüme istikrarı açısından olumsuz bir durum yaşamadı. Fiyatlar, enflasyon sürecini aşağı çekmek için önemli bir konu. Bakanlık olarak haksız fiyatlarla ve fahiş fiyatlarla mücadele ediyoruz. Vatandaşın mağdur olduğu haksız ticari faaliyetlere karşı piyasa denetimi yapıyoruz. Fiyat istikrarını sağlama çabalarımız devam ediyor. Haksız uygulamalar ve stokçulukla mücadele ediyoruz. Fiyat istikrarını sağlamak, istihdamı artırmak ve büyümeyi sürdürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni Keşiflerle Cari Açığın Azaltılması

Bolat, enerji kaynaklı cari açığın büyük bir kısmından bahsetti ve "Yeni petrol ve doğalgaz keşifleri ile enerji kaynaklı cari açığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarındaki ilerlemelerle dış ticaret dengesizliğini düşüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bolat ayrıca vergi artışlarıyla ilgili olarak da konuşarak, "Depremde 51 bin canımızı kaybettik. Bu şehirlerimizi ayağa kaldırmak zorundayız. Bu bölgede sosyal ve ticari hayatı canlandırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Maliyeti karşılamak için 1,1 trilyonluk ek bütçe meclise sunuldu ve vergi artışına gidildi. Büyük deprem için milli dayanışma gösterildi" diye konuştu.