Askerliği Bedelli Yapacaklara İşsizlik Maaşı

Askerliği bedelli yapacak vatandaşlara işsizlik maaşı detayı ortaya çıktı. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi haberimizde..

Askerliği Bedelli Yapacaklara İşsizlik Maaşı

Askerliği bedelli yapacak vatandaşlara işsizlik maaşı müjdesi geldi.

Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürülüğe giren ve başvuru süreci belli olan bedelli askerlik için yeni detaylar ortaya çıktı. Türkiye geneli ile yurt dışındaki Türk vatandaşlarını ilgilendiren bedelli askerlik için vatandaşlar 21 gün eğitime alınacak. 21 Gün eğitim yapacak vatandaşlar, daha sonra işlerine geri dönecek. 

İşlerinden ayrılarak 21 günlük temel eğitime gitmek isteyen vatandaşlar, en az 1 yıllık kıdemleri de varsa 1475 Sayılı Yasa'nın 14. maddesi gereğine göre kıdem tazminatı alabilecek. Bu noktada ise askere gidecek olan vatandaşlar işsizlik maaşı alabilecek. Söz konusu yasa ile işten askerliğe gitmek için çıkacak olmaları vesilesi ile prim şartları taşıyorsa işsizlik maaşı alacak. Son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi yapılmış olan vatandaşlar, son120 günde ise kesintisiz primi yatmış olan vatandaşlar işsizlik maaşı alabilecek.

Bu şartları taşıyan vatandaşlar tazminatlarını alabilecekleri gibi işsizlik maaşı almaya da hak kazanıyor. Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem bugün kaleme aldığı haberinde şu ifadelere yer verdi:

Bedelli için 21 günlük eğitime gidecekler ücretsiz izin kullanmayıp işten ayrılacaksa çıkışları SGK'ya askerlik Betboo dolayısıyla işten çıktı şeklinde bildirilecek. 

İşsizlik maaşı alabilmek için askere gidilecek tarihten sonraki 90 gün içinde görece başlaması gerekmektedir.

Askerlik süresi boyunca işsizlik maaşı ödemesi olmayacak. 

Bedellide sonrası terhisin alınmasının ardından çalışan 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapmak zorunlu.

İŞKUR başvuru yapan vatandaşın son dönemlerdeki primlerine bakacak ve buna göre işsizlik maaşı verecek.

İşsizlik maaşı alanlar GSS'den de faydalanabilecek.

Vatandaşlar işe başladığı anda işsizlik maaşları kesilir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

2018 için en düşük işsizlik maaşı hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır: 2.029,5 X % 40 = 811.80 TL (KDV hariç)

En yüksek işsizlik maaşı ise şu şekilde; 2.029,5 X % 80 = 1.623,60 TL (KDV hariç)

BAŞVURU

Adaylar başvurularını askerlik şubeleri, yurtdışı temsilcilikleri ve e-devlet'ten yapacak. Ücret ise Ziraat Bankası ile Halkbank'a tek seferde yatırılacak. Şubelerden başvuruyu yapan ve ücreti yatıran vatandaşlar, dekontu askerlik şubesine götürecek ve celp duyurularını bekleyecek. Duyurunun ardından 21 günlük eğitimin yerleri belli olacak.

Kamubulteni.com  | Ankara