Asgari Ücretliler ve ve İşsizlere İyi Haber: Zam Gelecek

2019 yılı asgari ücret için sendikalardan açıklamalar geldi ve zam kapısının 2 bin TL'den açılacağına yer verildi. Asgari ücretin 2 bin TL olması ile AGİ'ye ve işsizlik maaşına da zam gelecek.

Asgari Ücretliler ve ve İşsizlere İyi Haber: Zam Gelecek

Asgari ücretli çalışanlar ve işsizlere iyi haber geldi.

Çalışan asgari ücretli vatandaşlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi ile işsizlere ödenen maaş, asgari ücrete zam gelmesi ile birlikte artacak. Asgari ücret için istenen ilk raam 2 bin TL. Zam için kapı bu seviyeden açılacak. Eğer asgari ücret net ücret 2 bin TL olursa; AGİ 189-322 lira seviyesine çıkacak ve işsizlik maaşı da 1005-2 bin 10  TL arasında değişecek.

2019 Ocak ayı ile birlikte herkesin geliri de gideri de artacak. Özellikle asgari ücrette meydana gelecek artış şimdiden gündeme geldi. Sendikalar, art arda gelen zamlar nedeniyle asgari ücretin en az 2 bin tl olmasını istiyor.  Ocak ayının beklenmeden asgari ücrete zam gelmesini isteyen sendikalar, halen bin 603 lira olan net asgari ücret için 2 bin lira  seviyesine getirilmesi ve işçilerin daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini talep ediyor.

Asgari ücrettek yapılacak artış, çalışanlara ve işsizlere yapılan ödemeleri de artıracak. Çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi'nin tutarı, çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişiyor. AGİ tutarı halen 152,21 ile 258,76 lira arasında değişiyor. Yeni zamla birlikte AGİ'de de artış olacak.

Asgari ücret brüt 2 bin 532 TL seviyesine çıkarılırsa AGİ 189,90 ile 322,83 lira aralığına yükseliş gösterecek. İşsizlik maaşı da halen en düşük 805,63 TL, en yüksek bin 611 lira 28 kuruş seviyesindedir. Asgari ücrete göre hesaplanan işsizlik maaşı da, asgari ücrete gelecek zamla artacak. Brüt asgari ücret 2 bin 532 lira olursa en düşük maaş bin 5 lira 11 kuruşa, en yüksek maaş da 2 bin 10 lira 23 kuruşa çıkacak.

Kamubulteni.com  | Ankara