Asgari Ücret Zammı İçin İstenen İlk Rakam Belli Oldu

Asgari ücret için son dakika gelişmesi yaşandı Asgari ücret zammı için bir araya gelen sendikalar, Kasım- Aralık aylarında asgari ücretin 2 bin TL olması için masaya oturacak.

Asgari Ücret Zammı İçin İstenen İlk Rakam Belli Oldu

Sendikalar, asgari ücretin yeni yıl beklenmeden 2 bin lira olması için toplanıyor.

1603 TL olan asgari ücret, yüksek gelen enflasyon sonrası eridi. Zaten geçim sıkıntısı çeken işçiler, art arda gelen zamlar sonrası iyice kötü duruma geldi. Geçinmede büyük sorunlar yaşayan işçilerin gözü kulağı asgari ücret zammında. Eylül ayı enflsyonunun da yüksek gelmesi sonrası sendikalar , asgari ücret zammının yeni yıl beklenmeden yapılmasını istedi.

2016 yılından önce memurlar gibi yılda iki kere zam alan, ancak 2016 'dan sonra yılda bir kere zam alan işçilere yıl sonuna kadar zam yapılmadı. Seçim öncesi partilerin ilk gündem konusu olan ve yüksek oy potansiyeli olan asgari ücret, 2015'te 1.000, 2016' da 1.300, 2017 yılında 1.404, 2018'de de yüzde 14.2 'lik zamla 1.603 TL oldu.

DİSK ve Türk İş Sendikası önceki gün bir görüşme gerçekleştirdi. İki sendika, yıl sonunun beklenmeden asgari ücretin zamlanması gerektiğini ve zamla birlikte asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini söyledi. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 'nda işçi temsilcisi konumunda olan Türk-İş komisyonda açılışın en düşük 2 bin TL üzerinden açılacağını aktardı. İşçilerin ortalama bir hayat standartlarında geçimlerini sağlayabilmeleri adına en düşük ücretin 2 bin 600 lira olması gerektiğini savunan Türk-İş bu yönde teklifini komisyonda da dile getirecek.

2 bin liralık net asgari ücret tutarına hükümet tarafından yeterli destek gelmesi halinde işveren temsilcisi Türk İş 'de sıcak bakıyor.

Ancak asgari ücret desteğine ilişkin hükümet kanadından yapılan henüz net bir açıklama da bulunmuyor. Aslında istenmesi planlanan 2 bin liralık asgari ücret son açıklanan verilere göre de son derece mütevazi duruyor. 1 kişinin aylık geçim maliyeti 1.949 liraya, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.757 liraya yükselmiş durumda. Yoksulluk sınırı da 6 bin 77 lira olmuş. Son 12 aylık gıda enflasyonu yüzde 20'nin üzerinde. Bu rakamlarla nasıl durmasın ki?

AVRUPA BİZİ GEÇTİ

Avrupa'da asgari ücretler euro para biriminden ödendiğinden haliyle ülkemizin para biriminden birkaç kat yüksek olmakta. Asgari ücret; Almanya'da 1.500 euro, İspanya'da 825 euro seviyesinde. İngiltere'de 1.250 pound. 1.603 TL'lik net asgari ücret kurlardaki artışla 228 euroya tekabül edince biz bir anda en geriye düştük. Asgari ücreti 260 euro ile en düşük olan Bulgaristan bile bizi geçti. Yılın ilk ayında cebine 1.603,12 TL karşılığı 425 dolar giren asgari ücretli çalışanın Ekim 2018 döneminde cebine 268 dolar giriyor. Arada oluşan 157 dolarlık fark döviz kuruna yenik düşmüş oldu.

SİZCE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Siz de aşağıda bulunan yorum kısmından asgari ücret hakkındaki talebinizi yazabilirsiniz.

Asgari ücret haberleri için;

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com | Ankara