Asgari ücret, vatandaşların cebine girmeden sadece bir haftada ne kadar eridi?

Asgari ücret, doların yükselmesiyle değer kaybetti. İlk açıklandığında 482 dolar olan asgari ücret, bir haftada yaklaşık 45 dolar eridi. İlk zamlı maaşlar ise 31 Temmuz'dan sonra ödenecek.

Asgari ücret, vatandaşların cebine girmeden sadece bir haftada ne kadar eridi?

Geçtiğimiz hafta açıklanan asgari ücret, doların değer kazanmasıyla birlikte yaklaşık 45 dolar eridi. Asgari ücret, saat 12:20 itibarıyla (26,00) yaklaşık 437 dolara denk geliyor.

Asgari Ücretli İşçilerin Maaşları 31 Temmuz'dan Sonra Ödenecek

Asgari ücretli çalışanların zam sonrası ilk maaşları, 31 Temmuz tarihinden itibaren ödenmeye başlayacak.

kadin-yardim.jpegGeçtiğimiz Haziran ayında yüzde 34 zam yapılarak asgari ücret 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. O günkü dolar/TL kuru olan 23,60'ı baz alındığında asgari ücret 482 dolara denk geliyordu.

Merkez Bankası, politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmıştı. Ancak piyasa aktörleri bu artışın yeterli olmadığını düşünerek döviz kurlarının hızla yükselmesine neden oldular. Saat 12:20 itibarıyla dolar/TL kuru 26'yı, avro/TL kuru ise 28'i geçerek rekor seviyelerini tazeledi.

Yaklaşık 45 Dolar Değer Kaybı

Güncel verilere göre asgari ücret, yaklaşık 437 dolara denk geliyor. İlk açıklandığında asgari ücret 482 dolardı. Bu durumda asgari ücretin bir haftada yaklaşık 45 dolar değer kaybettiği görülüyor.

İlk Maaşlar 31 Temmuz'dan Sonra Ödenecek

Asgari ücret zammı, 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak. Genellikle işçiler, çalıştıktan sonra maaşlarını alırlar. Bu nedenle mevcut yeni asgari ücret, 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olduğu için ilk maaşlarını en erken 31 Temmuz tarihinde banka hesaplarında görecekler.