ABD Doları 5 TL'nin Altında Gevşeyebilir

Türkiye ile ABD arasında ajan Brunson geriliminin ardından yükselişe geçen döviz fiyatlarında Brunson'ın ülkesine dönmesinden sonra gözle görülür düşüş gerçekleşti. Fakat piyasada dövizin düşmesine rağmen fiyatlarda düşüş görülmüyor? Vatandaş döviz nedeniyle fiyatlarında artışa giden sektörlerin indirime geçmesini beklerken, bir kesim de döviz fiyatlarının 5 TL'nin altına inip inmeyeceğini merak ediyor. Peki Döviz kurlarında düşüş görülecek mi? Dolar 5 TL'nin altına düşecek mi? 

ABD Doları 5 TL'nin Altında Gevşeyebilir

CNN Türk canlı yayına konuk olan Kültür Üniversitesi Öğretim üyesi Sinan Alçın, döviz fiyatlarında yaşanan son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dolar'ın 5 TL'nin altına inebileceğini söyleyen Alçın, döviz fiyatlarının düşmesinin sadece yeterli olmayacağını, döviz dolayısıyla zam yolunu tercih eden sektörlerde indirim görülmesi gerektiğini vurguladı.

Alçın, "Dolar niye düşüyor? iki boyutu var ulusal ölçekte düşündüğümüzde biz Ağustos'un 12'sinde yaşadığımız o akut durumu atlatmış görünüyoruz. Yavaş yavaş her ne kadar sanayi kesiminde bir durağanlık olsa da o yakıcı dönem bir anlamda geçmiş oldu. ABD ile ilişkilerin yeniden düzenlenmiş olması, bizim kısa dönemde acil ihtiyacımız olan fonunda hem uluslararası piyasalarda hem ulusal piyasalar tarafından hem de bazı kuruluşlar tarafından sağlanma ihtimalini gösteriyor. İhtiyaç duyduğumuz dolar cinsi fonun ülkeye gelebileceği yönünde güçlü sinyaller var. Uluslararası sermaye hareketlerinde kıpırdanma olduğunu görüyoruz. Dolar 5 TL'nin altına doğru gevşeyebilir.  Fiyatların geriye doğru çekilmesi gerekiyor, halkın geniş kesiminin beklentisi bu yönde. Evet döviz arttığında fiyatlar arttı, geriye çekildiğinde fiyatlarında geriye düşmesi gerekli." dedi.

31 Ekim İtibariyle Dolar'da Son Durum ne?

Ekim ayına 6 TL bandında başlayan Amerikan Doları Kuru, 30 Ekim 2018 tarihinde  5.4 TL ile son bir ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı. 4 Ekim 2018 tarihinde ise son bir ayın en yüksek seviyesini 6.16 ile zorlayan ABD Doları an itibariyle piyasalarda 5.50 TL'den işlem görüyor.